fbpx
NaslovnicaCrna GoraKontrahibridni tim ove sedmice u Crnoj Gori

Kontrahibridni tim ove sedmice u Crnoj Gori

Brisel, (MINA) – Nacionalni interes svake države je da bude dio Sjevernoatlantskog saveza, ocijenio je generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg i dodao da kontrahibridni tim za podršku ove sedmice boravi u Crnoj Gori.

Sastanak ministara vanjskih poslova održava se sjutra u Briselu.

Kako je najavio Stoltenberg, suzbijanje hibridnih prijetnji ć́e se naći na dnevnom redu.

»Saveznici se povećavaju, uključujući nove osnovne zahtjeve za otpornim telekomunikacijama, uključujući 5G. A naš prvi kontrahibridni tim za podršku je ove sedmice u Crnoj Gori”, rekao je Stoltenberg.

Sjutra će, kako je najavio, preduzeti još jedan važan korak.

»Očekujem da će se ministri saglasiti da priznaju svemir kao operativno područje, zajedno sa vazduhom, kopnom i morem. Taj prostor je neophodan za odbranu – za rano upozorenje, komunikaciju i navigaciju«, poručio je Stoltenberg.

On je rekao da oko Zemlje trenutno orbitira oko dvije hiljade satelita.

»Otprilike polovina je u vlasništvu zemalja NATO-a. Prepoznavanjem svemira kao operativnog domena biće jasan znak da i dalje jačamo odbranu u svim oblastima«, rekao je Stoltenberg.

Prema njegovim riječima, NATO je jedini forum koji okuplja narode iz Evrope i Sjeverne Amerike, a koji se bave strateškim bezbjednosnim izazovima.

On je naglasio da NATO ostaje jedini garant evropske i transatlantske bezbjednosti.

»A odgovornost svakog od nas je da održi i ojača svoje jedinstvo, kako bismo svima osigurali odbranu«, poručio je Stoltenberg, saopšteno je iz Alijanse.

On je podsjetio da će se za dvije sedmice, lideri NATO država sastati u Londonu, povodom 70. godina Saveza a sastanak se, smatra on, održava u pravo vrijeme.

“Postoje razlike među saveznicima u nizu različitih pitanja poput trgovine, klime, iranskog nuklearnog sporazuma, kao i situacije na sjeveroistoku Sirije«, kazao je Stoltenberg.

Ali, kako je rekao, razlike među saveznicima nisu nove.

»Uprkos njima, NATO je samo ojačao u poslednjih 70 godina. Nastavljamo da pružamo sigurnost za skoro milijardu ljudi«, dodao je Stoltenberg.

Kako je kazao, Evropa i Sjeverna Amerika danas više rade zajedno u NATO-u nego što je to bilo decenijama.

»Jačamo odbranu, sa više snage i spremnosti, pojačavanjem odgovora protiv sajber napada i hibridnih pretnji, igrajući ključnu ulogu u borbi protiv međunarodnog terorizma, uključujući misije za obuku u Avganistanu i Iraku«, dodao je Stoltenberg.

Prema njegovim riječima, biti dio snažnog transatlantskog saveza u nacionalnom je interesu svake pojedinačne države.

»Sve što radimo mora biti u skladu sa podjelom tereta. Sada smo u petoj uzastopnoj godini povećanja izdataka za odbranu širom evropskih saveznika i Kanade. Sa više od 100 milijardi USD dodatnih ulaganja u odbranu. Ovo je veliki napredak i odlučni smo da nastavimo sa ovakvim zamahom«, rekao je Stoltenberg.

Prema njegovim riječima, u svijetu koji se brzo mijenja, NATO se i dalje prilagođava suočavanju sa strateškim izazovima.

Najčitanije