fbpx
NaslovnicaCrna GoraKoprivica i Šaranović uputili pismo Delegaciji OEBS-a

Koprivica i Šaranović uputili pismo Delegaciji OEBS-a

Podgorica, (MINA) – Članovi Odbora za izborne reforme Momo Koprivica i Danilo Šaranović uputili su pismo delegaciji OEBS-a u Crnoj Gori, da bi ih, kako je saopšteno iz Demokratske Crne Gore, upoznali sa pokušajem Demokratske partije socijalista (DPS) da opstruira rad tog tijela.

Koprivica i Šaranović Delegeaciju OEBS-a željeli su da upoznaju i sa, kako se navodi, očiglednim zaobilaženjem cjelokupne opozicije koja učestvuje u radu Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva.

“Osjećamo potrebu da vas kao predstavnici najjače opozicione partije koja predvodi proces izbornih reformi u Crnoj Gori upoznamo sa pokušajem opstrukcije od strane DPS-”, naveli su Koprivica i Šaranović u pismu.

Oni su podsjetili da je, na posljednjoj sjednici Odbora, predsjednik tog skupštinskog tijela Branimir Gvozdenović članove Odbora i medije nezvanično informisao da je određene materijale u vezi sa Zakonom o izboru odbornika i poslanika uputio ekspertima OEBS/ODIHR.

“Želimo vas informisati da ukoliko ste od Gvozdenovića dobili bilo kakve materijale, isti ne predstavljaju zvanične i utvrđene dokumente Odbora”, navodi se u pismu.

Oni su kazali da je eventualno slanje materijala bez saglasnosti Odbora, pa čak i razmatranja na samom Odboru, u direktnoj suprotnosti sa Odlukom o obrazovanju tog skupštinskog tijela, Pravilima o radu i Odlukom o organizacionoj strukturi i načinu rada radnih odbora.

Koprivica i Šaranović su rekli da ni na jednoj sjednici radnog odbora 1, u čijoj je nadležnosti Zakon o izboru odbornika i poslanika, nije utvrđen dokumenat za slanje sa usaglašenim ili alternativnim rješenjima, niti stavljen na glasanje pred članove tog radnog tijela Odbora.

Kako su naglasili, radni odbor 1 nikada nije poslao utvrđeni dokumenat Odboru za izborne reforme da bi se svi članovi tog skupštinskog tijela upoznali sa njim i o njemu zauzeli stav.

Na Odboru se, kako su istakli Koprivica i Šaranović, nikada nije našao utvrđeni dokumenat, niti je bio predmet razmatranja Odbora, a pogotovo ne glasanja.

“Prema tome, ukoliko je vaša delegacija od Gvozdenovića dobila bilo kakav materijal, osjećamo potrebu da posebno naglasimo da ste na taj način dobili dokumenat u koji članovi Odbora nijesu imali uvid, pa shodno tome, nijesu ni na njegovo slanje mogli dati potrebnu saglasnost”, navodi se u pismu.

Koprivica i Šaranović naglasili su da ne može da se zaobilazi Odbor i krše važeća pravila prilikom slanja materijala bilo kome izvan Odbora.

“Ukoliko je Gvozdenović posegao za takvim činom, želimo vam ovim putem ukazati da je to ništa drugo do dovođenje u zabludu delegacije OEBS-a, ali i to da se radi o direktnoj opstrukciji i aktu bez presedana”, istakli su u pismu.

Koprivica i Šaranović su ocijenili da je uloga OEBS-a u procesu izmjene izbornog zakonodavstva više nego dragocjena.

“Shodno tome smo od prvog dana insistirali da se u Briselski plan, i iz njega proisteklu Odluku o obrazovanju Odbora, ugradi kao prioritetan zadatak i implementacija svih preporuka OEBS/ODIHR”, kazali su Koprivica i Šaranović.

Oni smatraju da OEBS-u dokumente treba uputiti nakon utvrđivanja na Odboru kako bi se ispoštovao kredibilitet institucije kojoj se obraćamo i pokazala ozbiljnost kroz poštovanje važećih pravila, a sve u cilju dolaska do evropskih i fer rješenja u oblasti izbornog zakonodavstva.

Najčitanije