fbpx
NaslovnicaCrna GoraKOR: Klica mora snositi odgovornost za katastrofalno stanje u NP

KOR: Klica mora snositi odgovornost za katastrofalno stanje u NP

Podgorica, (MINA) – Koalicija za održivi razvoj (KOR) i partneriske nevladine organizacije organizovaće sjutra performans ispred Uprave Javnog preduzeća Nacionalni parkovi (NP) i pozvati direktora Elvira Klicu na odgovornost zbog, kako su kazali, katastrofalne situacije u svim nacionalnim parkovima.

Iz KOR-a su kazali da je Klica u aprilu pokazao da ga zaštita nacionalnog blaga ne zanima, već da je tu kako bi potpisom da se posjeku stabla u srcu NP Durmitor, stao u zaštitu interesa investitora.

“Da je iole odgovoran, a nije, već tada bi podnio ostavku i izvinio se Durmitorcima i njihovim prijateljima koji su odbranili Crno jezero i spriječili Klicine privilegovane poslovne partnere da taj dragulj pretvore u privatno izletište”, kazali su iz KOR-a.

Klica bi se, kako su rekli, da je iole odgovoran, uključio u odbranu Durmitorovog statusa UNESCO-a koji “ugrožava Vlada planiranim skijalištem na Savinom kuku i prevođenjem vode iz Modrog jezera, koje je u granicama NP Durmitor”.

“Da je imao znanja o onome što mu je povjereno na čuvanje, osudio bi devastaciju rijeke Tare. Da ima obraza preuzeo bi odgovornost za krivolov strujom na Skadarskom jezeru koji je za 10 puta porastao od kada je on direktor”, istakli su iz KOR-a.

Oni su kazali da bi Klica, da je odgovoran, preuzeo odgovornost i za krčenje i čistu sječu šuma u i oko granica svih nacionalnih parkova.

“Ne bi privatne kompanije imale ključeve od rampi u nacionalnim parkovima i ne bi doveo stotinu novih ljudi bez znanja i kvalifikacija da krčme budžet nacionalnih parkova, kao što ne bi tendere davao prijateljima i rođacima i ne bi poslije samo par mjeseci dobio stan u Podgorici, dok zaposleni koji u NP rade decenijama sastavljaju kraj sa krajem”, navode iz KOR-a.

Oni su poručili da žele da podsjete Klicu i ostale “bez znanja, časti i odgovornosti, a koji imaju dužnost da štite najvažnije i najljepše resurse, da vrijeme odgovornosti dolazi i da mora podnijeti ostavku”.

Najčitanije