fbpx
NaslovnicaCrna GoraKrajnje vrijeme da se regulišu odnosi između države i vjerskih organizacija

Krajnje vrijeme da se regulišu odnosi između države i vjerskih organizacija

Podgorica, (MINA) – Poglavar Crnogorske pravoslavne crkve, mitropolit Mihailo, saopštio je da je krajnje vrijeme da se na pravi način regulišu odnosi između države i vjerskih organizacija.

On je u intervjuu Pobjedi kazao da je država dužna da donese zakon koji će omogućiti jednak i ravnopravan pravni položaj svih vjerskih organizacija u Crnoj Gori uz uvažavanje najstrožijih evropskih standarda.

Komentarišući činjenicu da je u Crnoj Gori u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve ogroman broj spomenika kulture, mitropolit je poručio da se to pitanje mora hitno riješiti, upozoravajući da Srpska crkva devastacijom tih objekata narušava istoriju i tradiciju crnogorskog naroda.

Mitropolit crnogorski vjeruje da će Crnogorskoj crkvi biti vraćena autokefalnost, s obzirom na to da je Ukrajinskoj prošle godine dodijeljena nezavisnost.

“Lično živim za dan kad će i Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi biti vraćena autokefalnost. Poznato je da se Crnogorska pravoslavna crkva već dugi niz godina zalaže da se donese zakon o slobodi vjeroispovijesti i vjerskim zajednicama. Krajnje je vrijeme da se na pravi način regulišu odnosi izmedu države i vjerskih organizacija”, smatra mitropolit Mihailo.

Država je, kako tvrdi, dužna da donese zakon koji će omogućiti jednak i ravnopravan pravni položaj svih vjerskih organizacija u Crnoj Gori uz uvažavanje najstrožih evropskih standarda u ovoj sferi.

“Uostalom, tu obavezu, po pitanjima vjerskih sloboda, uslovljava međunarodna zajednica, međunarodno pravo i međunarodni standardi i norme. Posebno ističem dvije stvari koje ovaj zakon treba da reguliše na pravi način pitanje registracije vjerskih zajednica i pitanje imovine”, kazao je mitropolit Mihailo.

Kako dodaje, u svijetu ne postoji primjer, osim u Crnoj Gori, da jedna vjerska organizacija, pri čemu prvenstveno misli na Srpsku pravoslavnu crkvu, nije registrovana u Crnoj Gori, a jedan je od glavnih učesnika u pravnom prometu Crne Gore.

“Srpska pravoslavna crkva koja nije registrovana u Crnoj Gori, koja nije pravno lice u Crnoj Gori, ostvaruje enormne prihode od imovine države Crne Gore, protivno zakonima Crne Gore. Vjerujem da će novi zakon to pitanje riješiti na pravi način i spriječiti zloupotrebe u oblasti vjerskih sloboda. Stari zakon datira iz 1977. godine, od tada je Crna Gora promijenila više puta svoj status, tako da je neophodnost hitnog donošenja ovog zakona kako bi se konačno ova oblast regulisala na zakonit, civilizovan i savremen način”, poručio je mitropolit Mihailo.

Na pitanje da li vjeruje da će država imati snage da konačno riješi sporna pitanja sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori, prije svega u odnosu na imovinu, mitropolit Mihailo je odgovorio da vjeruje da država ima pravnu moć da primijeni zakone Crne Gore koji se odnose na pitanje imovine i to pitanje riješi brzo i efikasno.

“Kada je u pitanju imovina na koju pravo polaže Srpska pravoslavna crkva ukazujem da se radi o izbjegavanju da se primijeni zakon. Imovina koju sada koristi Sprska pravoslavna crkva nikad nije bila imovina te crkve, već je u pitanju imovina države Crne Gore”, rekao je mitropolit Mihailo.

To što je, kako je objasnio, protivno zakonu ta imovina upisana na Srpsku pravoslavnu crkvu, ne znači da se ta nezakonita radnja ne može pravnim sredstvima ispraviti.

“Vjerujem da će država Crna Gora to i uraditi. Posebno hitno treba raditi na povraćaju vjerskih objekata koji su spomenici kulture, na kojima se izvode protivzakonito radnje kojima se narušava istorija i tradicija crnogorskog naroda”, zaključio je mitropolit Mihailo.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije