fbpx
NaslovnicaCrna GoraKreditima SAD pomoći modernizaciju VCG

Kreditima SAD pomoći modernizaciju VCG

Podgorica, (MINA) – Američki kongresmen iz redova Demokrata, Eliot Engel, predložio je Kongresu zakon o finansiranju odbrane NATO, kojim bi se zemljama koje su postale članice Alijanse poslije 1999. godine, među kojimaje i Crna Gora, obezbijedili krediti iz budžeta SAD za modernizaciju vojske.

“Politika SAD je da podrži saveznike NATO u sticanju moderne vojne opreme koja zadovoljava standarde Alijanse za interoperabilnost, kao i u smanjenju njihove zavisnosti od odbrambenih proizvoda Rusije i zemalja bivšeg SSSR-a”, navodi se u zakonu dostavljenom Kongresu.

Kako piše Pobjeda, zakon navodi da mnogi američki saveznici, uključujući zemlje NATO, nastavljaju da koriste sovjetsku opremu, koja ih “prisiljava na kupovinu rezervnih djelova i usluga iz Rusije. Naglašava se i da ove zemlje nemaju potrebna finansijska sredstva za kupovinu “nove skupe opreme“.

U dokumentu se navodi da su, nakon završetka Drugog svjetskog rata, SAD pomagale svojim saveznicima da obnove oružane snage, pružajući im finansijsku podršku. Međutim, zakon naglašava da nakon završetka Hladnog rata, države nijesu finansirale slične potrebe novih članica saveza.

Kako je navedeno, povratak agresivne Rusije govori o potrebi pomoći NATO saveznicima da modernizuju svoje oružane snage.

“SAD već obezbjeđuju vojnu opremu određenom broju zemalja kroz pro gram stranih vojnih sredstava, preko kojih Vašington pruža finansijsku podršku saveznicima, koji troše novac na nabavku američkog oružja, vojne opreme ili usluga. Međutim, ova vrsta pomoći je nedovoljna”, naglašeno je u zakonu.

Zato se u dokumentu predlaže davanje kredita članovima saveza koji su se pridružili savezu nakon 1. marta 1999. godine za vojne nabavke, a u tu kategoriju spadaju Albanija, Bugarska, Mađarska, Letonija, Litvanija, Poljska, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Hrvatska, Crna Gora, Češka i Estonija.

Ukoliko zakon bude usvojen, takvo kreditiranje će se izvršiti na period od najviše 12 godina.

Autor zakona predlaže da takvo kreditiranje bude moguće nakon što zemlja primalac pokaže napredak u ispunjavanju obaveza vezanih za potrošnju usvojenih u deklaraciji nakon samita NATO-a u Velsu 2014. godine (do dva odsto BDP-a za odbranu), kao i poštovanje demokratskih vrijednosti.

Engel je crnogorskoj javnosti postao poznat nakon prošlogodišnjih izjava predsjednika SAD Donalda Trampa o “agresivnim” Crnogorcima, kada je kazao da žali zbog takvih Trampovih stavova i da je zahvalan Crnoj Gori za doprinos Alijansi, posebno u pogledu obećanja da će poslati još vojnika u Avganistan.

On je tada naglasio i da razumije napetosti između Crne Gore i Rusije, i da vjeruje da Trampova retorika, i nazivanje Crne Gore agresivnom, ide na ruku ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Najčitanije