fbpx
NaslovnicaCrna GoraKrivična prijava protiv Orlandića

Krivična prijava protiv Orlandića

Podgorica, (MINA) – Građanski pokret URA podnio je krivičnu prijavu protiv direktora Aerodroma Crne Gore Danila Orlandića zbog sumnje da je počinio krivična djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja.

Izvršni direktor stranke Zoran Mikić predstavio je na konferenciji za novinare fotografije na kojima se, kako je rekao, jasno uočavaju brojne pukotine na raznim djelovima piste aerodroma.

„Osim toga na fotografijama se primjećuju i tragovi na površini kolovozne konstrukcije koji ukazuju na bubrenje tla“, kazao je Mikić.

foto: URA

Kako je dodao, vidna je i pojava kružnih pukotina nastalih zbog izrazitog prisustva vode.

„Posebno je zabrinjavajuće što smo čuli od Agencije za civilno vazduhoplovstvo (ACV) da nisu preduzete adekvatne mjere i radnje da se saniraju oštećenja i isprave nepravilnosti zbog čega je Agencije izrekla Aerodromima nekoliko novčanih kazni“, kazao je Mikić.

On je istakao da će URA insistirati na odgovornosti onih koji su doveli u pitanje bezbjednost putnika, zaposlenih u aerodromu Tivat i avio-kompanijama i ugrozili imidž Crne Gore kao turističke destinacije.

Mikić je, kako je saopšteno iz URA-e, kazao da su danas podnijeli krivičnu prijavu protiv Orlandića. „Prijavu smo podnijeli zbog osnovane sumnje da je počinio krivična djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja iz Krivičnog zakonika Crne Gore, kao i da je počinio krivična djela protiv službene dužnosti”, istakao je Mikić.

On je naglasio i da su uz sve priložili i dokazni materijal iz kojeg se zaključuje da je ugrožena bezbjednost putnika, zaposlenih na Aerodromu Tivat i zaposlenih u avio-kompanijama kao i da je drastično ugrožena bezbjednost vazdušnog saobraćaja.

foto: URA

“Imajući u vidu da je prijavljeni ostvario sve elemente bića krivičnih djela koja mu se stavljaju na teret očekujemo da dalje nadležno tužilaštvo obavi svoj dio posla”, ukazao je Mikić.

Potpredsjednik stranke Filip Adžić saopštio je da je URA predala ACV i Aerodromima dva zahtjeva za slobodan pristup informacijama.

„Tražili smo, između ostalog, plan korektivnih mjera Aerodroma koji su bili dužni da naprave shodno Izvještaju ACV, informacije o mjerama i radnjama koje su preduzeli da se otklone nepravilnosti evidentirane u gore pomenutom Izvještaju, novčane kazne koje je ACV izrekla javnom Aerodromima”, kazao je Adžić.

Prema njegovim riječima, neodgovorno je i nedopustivo u kakvom stanju se nalaze aerodromi kao jedan od ključnih državnih resursa.

„Ne želimo ni da pomislimo kakve bi bile posljedice za imidž Crne Gore kao turističke destinacije ukoliko bi bilo koji avion izletio sa piste. Ono što je još gore i strašnije od gubitka imidža jeste gubitak ljudskih života zbog nečije neodgovornosti i nemara“, rekao je Adžić.

On je poručio da temeljna rekonstrukcija i sanacija piste – poletno sletne staze aerodroma Tivat mora biti jedan od prioriteta kako bi se spriječile potencijalno opasne posljedice i obezbijedila sigurnost avio saobraćaja.

Najčitanije