fbpx
NaslovnicaCrna GoraKrstajić: Medalje i rezultati govore o potencijalu

Krstajić: Medalje i rezultati govore o potencijalu

Podgorica, (MINA) – Medalje i rezultati na najznačajnijim evropskim i svjetskim takmičenjima najbolje govore o potencijalu i kvalitetu crnogorskog karatea, kazao je predsjednik Karate saveza Ivan Krstajić.

On je naglasio da su uspjesi karatista kontinuirani i da iskreno vjeruje da će ih naporan rad i posvećenost poslu nagraditi bar jednom olimpijskom vizom za Igre u Tokiju.

Krstajić je kazao da je posebno ponosan što se rezultati ostvaruju u svim starosnim kategorijama i da medalje kadeta i juniora najavljuju svijetlu budućnost crnogorskog karatea.

„Na Evropskom prvenstvu (EP) u Alborgu juniorka Milena Jovanović osvojila je srebrnu, a mlađi senior Nenad Dulović bronzanu medalju. Seniorka Marina Raković bila je bronzana na Premijer ligi u Dubaiju, čime je potvrdila da ima ozbiljan kvalitet. Pobijedila je svjetsku i evropsku šampionku, došla do medalje. To dovoljno govori o njenom kapacitetu, a i o radu u našim klubovima“, kazao je Krstajić agenciji MINA.

On je naglasio da crnogorski karate ima dobru bazu i da djeca imaju sa kim da vježbaju i na koga da se ugledaju.

“Veoma je važna konstantna provjera znanja. Usvajanje je jedno, a provjera znanja drugo. Za provjeru znanja je neophodan kvalitet na klupskom nivou, što karate u Crnoj Gori ima. Trenutno karate klub Omladinac drži primat, dok je cilj i želja svih u savezu da takvih klubova bude još. Poseban akcenat stavljam na njih jer su iznjedrili i dali za sada najveći broj šampiona, a trenutno su najtrofejniji klub u Savezu”, kazao je Krstajić.

On je istakao da bi za još bolje rezultate bilo neophodno razvijati uslove u kojima takmičari treniraju.

“Budžeti klubova i Saveza su oskudni kada je karate u pitanju, jer nijesmo popularni kao košarka ili fudbal. To nam predstavlja ozbiljnu prepreku kod animacije sponzora i obezbijeđivanju dodatnog budžeta, što uslovljava odlazak na prvenstva i turnire. Moramo raditi na popularizaciji karatea kao sporta i stvaranje svijesti koliko je značajan za razvoj omladine, kao jedan od bazičnih sportova. To je sport koji je Crnoj Gori donio više od 30 međunarodnih medalja, od sticanja nezavisnosti“, kazao je Krstajić.

On je istakao da je neophodna i konstantna edukacija sudija i trenera, navodeći da ona mora pratiti trendove na nivou Svjetske karate federacije.

“Bez konstante edukacije mi ne možemo da razvijamo takmičare na nivou kako se razvijaju u Francuskoj, Turskoj ili Italiji. Konstantna edukacija naših trenera, selektora i sudija je ključ svega“, rekao je Krstajić.

On je naglasio da su rezultati sa prethodna dva takmičenja ove godine dali krila crnogorskim karatistima i napravili dobru uvertiru za seniorsko prvenstvo Evrope u Španiji.

“Siguran sam da imamo kvalitet i da možemo očekivati bar jednu medalju. To nije optimistično mišljenje, već realno stanje“, kazao je Krstajić.

On smatra da pojedini reprezentativci kroz kontinuiran rad i posvećenost mogu do olimpijske vize.

“Pravo da se nadamo i vjerujemo potvrđuju nam naši dosadašnji rezultati i odličan početak godine, kao i predan rad naših selektora. Imamo četiri ili pet takmičara koji na osnovu rezultata i plasmana na svjetskoj rang listi mogu da razmišljaju o olimpijskoj vizi. Kao prvi čovjek saveza vjerujem u to da ćemo makar jednog takmičara poslati u Tokio, što bi bio veliki uspjeh za crnogorski sport“, kazao je Krstajić.

On je ponovio da je optimista i da rezultati na startu godine nijesu slučajni, već da su plod napornog rada.

“Medalje nijesu osvojene zato što smo se tamo zadesili slučajno, već kao rezultat vrijednog rada i posvećenosti svim kategorijama. Duh reprezentacije i motivisanost su na zavidnom nivou, a primjer za najbolju praksu i dodatan motiv svima je Marina Raković, koja i poslije bogate karijere pokazuje takvu mentalnu i fizičku snagu, koja pokreće naše mlade karatiste i stvara potrebu za dokazivanjem. Od nje se može očekivati još dosta rezultata i smatram da do maja naredne godine imamo pravo da se nadamo da se može kvalifikovati za Tokio“, kazao je Krstajić.

On je kazao da je prošla godina bila finansijski oskudna za Karate savez, navodeći da ima obećanje Ministarstva sporta da će karateu opredijeliti značajno veća sredstva.

“Tokio je blizu, a mi imamo sedam Premijer liga, koje su i kvalifikacione za OI. Ove godine Ministarstvo sporta na čelu sa ministrom Nikolom Janovićem, podržalo je naš kalendar takmičenja i prema tome se odnosi, uvažavajući naše rezultate. Uz očekivanja Ministarstva sporta da se od karatea ove godine očekuju najbolji rezultati na međunarodnoj sceni, smatram da ulaganja i budžeti u 2019. treba da budu rekordni u odnosu na dosadasnje”, rekao je Krstajić.

On je pohvalio gest Janovića koji je osvajačima medalja iz Alborga dodijelio status perspektivnih sportista i stipendiju, navodeči da je Karate savez predložio devet takmičara za stipendiranje.

Krstajić je, govoreći o statusu karatea u olimpijskoj porodici i mogućnosti da ne bude na Igrama u Parizu, kazao da Karate savez kao mala članica karate federacije ne želi da komentariše odluku, jer ništa nije konačno dok ne dođe momenat za potvrdu toga.

“Nadam se da ćemo se kroz dobar rezultat u Tokiju nametnuti Olimpijskom komitetu i da ćemo se ipak pojaviti u Parizu. Na nama je da radimo na popularizaciji sporta koji volimo”, rekao je Krstajić.

On je na čelu saveza od 12. januara, kada je na toj funkciji zamijenio Vladimira Jokovića.

Izvršni direktor je kompanije Soho grup, a prethodno je posljednjih osam godina bio član UO.

On je poslovnu karijeru gradio u Kompaniji Koka Kole, a trenutno je na čelu građevinske firme koja gradi stambeno-poslovni kompleks u Baru.

Najčitanije

policija, saobraćajne nezgode u Crnoj Gori

Za 24 sata 13 saobraćajnih nezgoda

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori u posljednja 24 sata dogodilo se 13 saobraćajnih...