fbpx
NaslovnicaCrna GoraKuzmanović: ABA liga zaslužuje mjesto u Evroligi

Kuzmanović: ABA liga zaslužuje mjesto u Evroligi

Podgorica, (MINA) – Regionalna ABA liga i bivša SFR Jugoslavija, po košarkaškoj tradiciji, zaslužuju sigurnog učesnika u Evroligi, smatra bivši košarkaš Budućnosti Vladimir Kuzmanović.

On je u intervjuu agenciji MINA kazao da u najkvalitetnijem klupskom košarkaškom takmičenju važe neka nova pravila i da svi koji žele da učestvuju moraju im se prilagoditi.

„Evroliga traži stabilan klub, bez dugovanja, transparentnost i lijepo ponašanje navijača. Tu postoje i neke stvari koje su iskarikirane, ali i time Evroliga želi da pošalje jasnu poruku svima da ukoliko žele da bude dio njenog takmičenja moraju se prilagoditi. Kao neko ko je igrao to takmičenje i dolazi sa ovih prostora ne sviđa mi se taj koncept, ali sada važe druga pravila. Na nama je hoćemo li i nećemo da ih prihvatimo“, kazao je Kuzmanović.

On je naglasio da klubovi iz ABA lige moraju shvatiti da su to pravila igre i da nema mjesta onome što se dešavalo na prostorima bivše Jugoslavije.

„Evroliga će uskoro biti potpuno zatvorena, a mi sa prostora SFRJ možemo samo da se sjećamo nekog prošlog vremena. Ne tako davno region je imao tri predstavnika u Evroligi i treba da razmislimo kako i zašto ih je izgubio. To sigurno nije samovolja Đordija Bartomeua ili nekoga drugog, već se nešto loše dešavalo, što je slalo lošu sliku ka Evroligi“, rekao je Kuzmanović.

On je podsjetio da je Crvena zvezda platila kaznu od 34 hiljade i 501 EUR i to je jasna poruka Evrolige kako treba da se ponašaju navijači.

„Ne znam da li je to moguće izvesti i ispoštovati u Crnoj Gori i Srbiji, u našem regionu. Toga nema u Valensiji, Minhenu, Madridu. Ljubitelji košarke žele da uživaju u spektaklu. Pravila igre su takva, koja moramo da prihvatimo i prilagodimo se, ili nijesmo na toj mapi“, kazao je Kuzmanović.

On je istakao da je najveći problem najjačih klubova regiona preveliki broj stranaca i nedovoljna minutaža talentovanim domaćim igračima.

„Preveliki je broj stranih igrača i bojim se da će se izgubiti talentovani crnogorski i srpski igrači, što nikako ne valja perspektivu košarke na ovim prostorima. Volio bih da kažem da su sve to igrači koji su bolji od naše djece, ali nijesu. Treba povesti računa o tome jer se bojim da će neki mladi i talentovani igrači sreću tražiti negdje drugde. Možda će je i naći, a mnogi od njih i neće, mnogo je primjera talenata koji nijesu dosegli visine koje su im predviđane“, kazao je Kuzmanović.

On je istakao da je region uvijek bio rasadnik velikih talenata, ali da bi postali igrači moraju dobiti šansu.

Kuzmanović je, komentarišući dosadašnji dio u regionalnom takmičenju, kazao da je Budućnost odlično počela sezonu, navodeći da su joj na ruku išli i neki lošiji rezultati Partizana i Crvene zvezde.

„To ne umanjuje njen kvalitet i rezultat. Generalno, bilo je dosta uspona i padova i ne mogu ni da naslutim rasplet do plej-ofa.
Ono što negdje zabrinjava, košarkaški gledano, je situacija oko Primorske. To je još jedna loša poruka, jer Evriliga ne želi ekipe sa tim problemima. ABA liga mora da povede računa kakvi su klubovi, jer je bolje i deset solventnih nego 12 ili 14 sa potencijalnim finansijskim problemima“, kazao je Kuzmanović.

Komentator regionalne televizije Sport klub kazao je da FMP Železnik igra odlično i da bi mnogima mogao da napravi problem do kraja takmičenja.

„Igraju možda i najbolju košarku, pogotovo što se oslanjaju isključivo ili većinom na domaće igrače. Imaju dobrog trenera i plejadu talentovanih igrača“, rekao je Kuzmanović, koji je na čelu Saveza košarkaša u kolicima Srbije i sa tom selekcijom prošle godine osvojio je srebrnu, prvu medalju na Evropskom prvenstvu.

Komentarišuću sezonu u Evroligi kazao je da je bilo dosta iznenađenja, navodeći da je Anadolu Efes dominantan, Barselona odlična i Real standardno dobar.

„Iznenađenja su uvijek moguća, ali vjerujem da će to biti klubovi koji će odlučivati o šampionu.
To su klubovi koji ostavljaju najbolji utisak, najkomletniju su, a možda su imali i najmanje problema sa povredama. Najveće iznenađenje je Fenerbahče, koji još ne može da se oporavi i da nađe ritam. Iznenađenje je i Žalgiris, koji ima dobru ekipu, nije mnogo mijenjao osim odlaska Dejvisa. Očekivao sam da budu konkurentniji, što ne znači da neće skočiti na tabeli i uključiti se u borbu za plej-of“, kazao je Kuzmanović.

On je istakao da je Crvena zvezda imala peh da neke utakmice koje je odigrala dobro nije pobijedila.

„Bojim se da će joj bodovi iz tih mečeva nedostajati. Možda i neće, jer je ušla u formu, vezala je dva puta po tri pobjede za redom što je malo kome uspjevalo ove sezone. Navikao sam da klubovi sa ovoh prostora gledam kroz timsku košarku. Više bih volio da Crvena zvezda nađe hemiju od prošle godine i da sa tim pobjeđuje. Ovosezonski način je kratkog daha, ako je jedan igrač inspiracija i sve zavisi od njega onda je ekipa u problemu“, kazao je Kuzmanović.

On smatra da Crvena zvezda nije bez šansi za plej-of, navodeći da puno ekipa konkuriše za osam najboljih i da će svaki poen biti botan, a ne samo pobjeda.

Kuzmanović je naglasio da ga je obradovalo imenovanje Igora Kokoškova za selektora Srbije.

„On je jedan od naših najboljih trenera. Čovjek koji je uspio što nijedan evropski trener u NBA ligi nije. Ne treba zaboraviti da je sa Gruzijom igrao završnicu Evropskog prvenstva, sa selekcijom koju nije mogao da selektira jer je na raspolaganju imao samo 12 igrača. On je odličan izbor, iako je pred njim težak put“, zaključio je Kuzmanović.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...