fbpx
NaslovnicaCrna GoraKvalitetno novinarstvo neophodno u toku izbornog procesa

Kvalitetno novinarstvo neophodno u toku izbornog procesa

Podgorica, (MINA) – Kvalitetno novinarstvo neophodno je u toku izbornog procesa, a da bi se to osiguralo potreban je snažan i nezavisan regulator, poručio je slovački ekspert za medije Rastislav Kužel.

Kužel je, tokom prezentacije „Uloga medija u izbornom procesu“ u Skupštini, rekao da je monitoring medija važno sredstvo za njihovo regulisanje tokom izbora, i da je to stalna preporuka Organizacije za evropsku bezbjednost i sardanju (OEBS) i Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR)

Prema njegovim riječima, izbori su uvijek neka vrsta provjere i testa mogućnosti medija da se odupru pritisku.

foto: MINA

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović kazao je da mediji ako žele atribut objektivnosti ne treba da zagovaraju i ohrabruju vaninstitucionalno djelovanje, na teme koje moraju da budu razmatrane isključivo u okviru institucija.

Prema njegovim riječima, uloga medija u izbornom procesu predstavlja značajnu kariku ukupnog ambijenta u kome se sprovode izbori, počev od stvaranja mogućnosti da politički akteri predstave sebe i programe, suoče statvove i otvore debate, do toga da građanin bolje prepozna kome će dati svoje povjerenje.

Brajović je rekao da parlamentarna većina u kontinuitetu pokazuje spremnost da poboljša izborno zakonodavstvo i sveukupni izborni ambijent, koristeći preporuke međunarodnih posmatračkih misija.

„Niko ne može da spori da su svaki održani izbori bili bolje organizovani nego prethodni“, naveo je Brajović.

Ambasador Slovačke u Podgorici, Roman Hloben, kazao je da mediji, zajedno sa socijalnijm mrežama, predstavljaju najjače komunikativno oružje i da značajno utiču na odlučivanje građana i njihov i svakodnevni život.

Kako je naveo, u prošlosti je bilo manje informacija, a danas se ta situacija mnogo promijenila, iako ne postoji uvijek dovoljno kapaciteta da dolazeće informacije pravilno budu obrađene i procijenjene.

„Društveni nalog svih nas je da se u medijskoj dimenziji uspostavi kakav takav red, da ne može svako da piše kad hoće, šta i kako hoće, i to bez vjerodostojnog izvora“, poručio je Hloben.

Šefica misije OEBS-a, Mariz Davije, kazala je da su pravični i slobodni mediji ključ demokratije, kao i da moraju da učine dodatne napore kako bi građani imali nepristrasnu sliku društva u kome žive.

Sve to kako je navela, još je važnije u izbornom procesu, jer akteri zaslužuju fer izvještavanje.

Predstavnik ODIHR-a Vladimir Misev, podsjetio je da je prioritetna preporuka te organizacije sveobuhvatna reforma zakonodavstva, kako bi svi akteri bili uključeni, kao i mišljenje relevantnih institucija.

Mediji bi, smatra on, trebalo da prisustvuju sastancima izbornih odbora.

Kako je ocijenio Misev, izborni proces je specifičan i treba da postoje jasna pravila kako se izvještava, kao i da izborno zakonodavstvo jasno definiše datum početka kampanje.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Mandić i Knežević na vojnoj vježbi u Srbiji

Podgorica, (MINA) - Predsjednik Skupštine Andrija Mandić i šef Demokratske narodne partije (DNP) Milan...