fbpx
NaslovnicaCrna GoraLekić: Demos će učestvovati u radu Odbora za izbornu reformu

Lekić: Demos će učestvovati u radu Odbora za izbornu reformu

Podgorica, (MINA) – Demos će u mogućoj mjeri učestvovati u radu Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, kao i u svim daljim inistitucionalnim i vaninstitucionalnim demokratskim djelovanjima opozicije, poručio je lider te stranke, Miodrag Lekić.

On je za Dan rekao da je rad tog odbora prekinut grubim, autokratskim događajima na političkoj sceni.

„Кonkretno, hapšenjem poslanika bez prethodnog skidanja imuniteta, zatim završnom fazom autokratske operacije Mila Đukanovića u izvođenju njegove stranke i njegovih koalicionih partenera kada su, uz bestidno kršenje zakona, stručni i autonomni članovi izbačeni iz Savjeta RTCG“, naveo je Lekić.

On je rekao da ne bi potcijenio sam početak rada odbora, navodeći da su opozicioni predstavnici u tom tijelu na ozbiljan i opoziciono čvrst način prišli tom vrlo složenom pravnom i političkom zadatku.

Prema njegovim riječima, i principijelni prestanak rada opozicije u odboru govori da je opozicija započela svoj rad na bazi demokratskih načela i poštovanja zakona.

„Кrizu i prekid rada odbora je izavao Đukanović navedenim nezakonitim egzekucijama njegovih odreda, upravo priželjkujući da se ne dođe do rezultata na planu izbornih uslova“, kazao je Lekić.

Kako je naveo, simulacija nekog pseudonastavka rada odbora bila je sastavni dio istog plana vlasti i poruka međunarodnim adresama da nema traženih promjena u izbornoj materiji.

Komentarišući krizu u opoziciji, koja je intenzivirana izborom novih članova i mijenjem sastava odbora, Lekić je ocijenio da se ta kriza i ono što je pratilo moglo i moralo izbjeći.

„Načelno, ulazak Demokrata u ovaj odbor, uz predloge dopunjenog okvira rada, mogao je biti dobra vijest za opozicionu javnost jer su se opozicione snage time pojačale u daljem radu“, smatra Lekić.

To je, kako je kazao, upravo ono što demokratska javnost traži od opozicije.

„Mislim da su sama formalna strana i modaliteti ulaska ove stranke u rad odbora ipak sekundarnog karaktera. Da, to je ostvareno uz pristajanje i glasanje Demokratske partije socijalista (DPS), preko posrednika, našeg evropskog partnera iz Evropske unije), rekao je Lekić.

On je podsjetio da je i prethodni sastav odbora, sa Demokratskim frontom kao najbrojnijim u opozicionom sastavu, takođe započeo rad u dogovoru da DPS-om.

„Valjda je svakom jasno da rad na unapređenju izbornog zakonodavstva i uslova za fer izbore nije moguć bez dijaloga sa DPS-om. Кao što sve na kraju treba izglasati u parlamentu sa DPS-om. Ja bih volio da može drugačije, ali očigledno ne može“, zaključio je Lekić.

Najčitanije