fbpx
NaslovnicaCrna GoraLideri Alijanse raspravljaće o Kini i njenom usponu

Lideri Alijanse raspravljaće o Kini i njenom usponu

London, (MINA) – Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg najavio je da će lideri 29 država članica prvi put raspravljati o Kini i njenom usponu.

On je, pred početak Samita, kazao da to istovremeno pruža mogućnosti ali i izazove.

“Vidjeli smo uspon Kine, uključujući i investiranje u odbrambene sposobnosti. Kina je drugi najveći ulagač u odbranu na svijetu, poslije Sjedinjenih Američkih Država“, kazao je Stoltenberg.

On je podsjetio da je Kina nedavno predstavila i nuklearno naoružanje.

Stoltenberg je kazao da je takođe prepoznat napredak saveznica po pitanju podjele tereta.

„Od 2016. godine evropske saveznice i Kanada su dodale 130 milijardi USD u budžet odbrane. Ta brojka će porasti do 400 milijardi do 2024. To je ono što NATO čini jačim“, kazao je Stoltenberg.

Upitan da prokomentariše navode francuskog predsjednika koji je u utorak ponovio da ostaje pri svojoj ranijoj izjavi, da je NATO u stanju moždane smrti, Stoltenbeg je kazao da to nije tako.

“NATO je agilan, aktivan i adaptira se. NATO je najuspješniji savez u istoriji, zato što smo bili sposobni da se mijenjamo iznova i iznova, onakako kako se i svijet mijenjao”, rekao je Stoltenberg.

Kako je kazao, upravo su primijenili najveće pojačanje kolektivne odbrane, sa većom spremnošću snaga.

„Modernizovali smo NATO komandnu strukturu i vidimo da i SAD povećavaju svoje vojno prisustvo u Evropi“, poručio je Stoltenberg.

Najčitanije