fbpx
NaslovnicaCrna GoraLišenje slobode novinara mora biti krajnja nužna mjera

Lišenje slobode novinara mora biti krajnja nužna mjera

Podgorica, (MINA) – Lišenje slobode novinara mora biti krajnja nužna mjera, upotrijebljena nakon što su iscrpljene sve druge mogućnosti, i trajati najkraće moguće, ocijenjeno je u razgovoru crnogorskog ombudsmana Siniše Bjekovića sa direktorom Uprave policije Veselinom Veljovićem.

Iz institu Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore saopšteno je da je Bjeković razgovarao sa Veljovićem razgovarao povodom lišenja slobode urednika portala IN4S i Borba.

Iz te institucije su podsjetili da Zaštitnik nema ovlašćenja da mijenja, ukida i poništava akte državnih organa, a u okviru svojih ovlašćenja ranije je pokrenuo ispitni postupak po službenoj dužnosti, koji obuhvata niz događaja povezanih sa donošenjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

„S tim u vezi, u razgovoru Zaštitnika sa direktorom Uprave policije ocijenjeno je da procesuiranje novinara na ovaj način mora biti krajnja nužna mjera, upotrijebljena nakon što su iscrpljene sve druge mogućnosti i trajati najkraće moguće“, kaže se u saopštenju.

Veljović je, kako se navodi, kazao da je policija primijenila ovlašćenja u skladu sa zakonom i nalogom Tužilaštva.

On je istakao da su neupitni volja i angažman policije u pravcu obezbjeđivanja i unapređenja bezbjednog okruženja za rad novinara i medija u Crnoj Gori, i da to ostaje jedan od prioriteta u sprovođenju policijskih dužnosti.

Iz institucije Zaštitnika su kazali da je, iako su prema standardima međunarodnog prava veoma široke granice uživanja i poštovanja slobode izražavanja i medijskih sloboda, važno ukazati da one svakako podliježu ograničenju i nisu apsolutne.

Kako su naveli, iako tumačenje tih normi u osjetljivim i tenzičnim društvenim momentima može biti teže i kompleksnije, potrebno je da ovako restriktivne mjere borbe sa dezinformacijama budu primijenjene i obrazložene samo u krajnje opravdanim uslovima, u skladu sa međunarodnom praksom, standardima i preporukama u ovoj oblasti, na koju je prethodnih dana ukazano sa brojnih relevantnih adresa.

„Takvo postupanje neophodno je iz razloga da se ne bi ugrozilo ili ograničilo pravo na slobodu izražavanja, kao jedno od temeljnih vrijednosti demokratskih društava i preduslova za ostvarivanje brojnih drugih prava i sloboda“, kaže se u saopštenju.

Iz institucije Zaštitnika su poručili da će nastaviti da se zalažu za punu zaštitu novinara i obezbjeđivanje uslova za unapređenje uslova njihovog rada, imajući u vidu ulogu i značaj koji su imali i imaju u svim društvima i vremenima, podrazumijevajući da svoj posao obavljaju profesionalno, u skladu sa pravilima struke i etike.

„Nažalost, svjedoci smo i brojnih drugačijih primjera što je posebno izraženo kada na dnevni red dođu neka važna i osjetljiva pitanja, kada što je trenutni slučaj“, navodi se u saopštenju.

Ističe se da je, u situacijama kada neke teme dijele društvo i proizvode čitav niz povezanih događaja, zadatak svih koji na bilo koji način participiraju na javnoj sceni i kreiraju društveni diskurs da daju svoj maksimum kako bi doprinijeli stabilizaciji odnosa, demokratskom odgovoru i najboljem rešenju za sve aktere u smirivanju tenzija.

„Uloga medija u ovom procesu je veoma važna i zato se Zaštitnik pridružuje apelu medijskih uduženja i organizacija koji su pozvali kolege novinare na profesionalno izvještavanje i poštovanje zakonskih i strukovih pravila i principa“, kaže se u saopštenju.

S tim u vezi, u instituciji Zaštitnika očekuju da medijska zajednica u što skorije vrijeme kreira i pokrene aktivnosti u cilju suzbijanja poplave dezinformacija i propagande i jačanja medijske pismenosti.

Najčitanije

Institut za javno zdravlje, IJZ, hpv vakcinacija

IJZ: Dodatni termini za HPV vakcinaciju

Podgorica, (MINA) - Institut za javno zdravlje (IJZ) i domovi zdravlja organizovaće tokom naredne...