fbpx
NaslovnicaCrna GoraLitije održane u više gradova

Litije održane u više gradova

Podgorica/Nikšić, (MINA) – U više crnogorskih gradova večeras su održane litije i molebani u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

U Glavnom gradu građani su se večeras okupili kod Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja, a litiju podgoričkim ulicama predvodio je iguman manastira Savina Makarije.

Nakon molebana, litija je krenula bulevarom Svetog Petra Cetinjskog do mosta Blaža Jovanovića, prema Pravnom fakultetu i nazad prema hramu.

Molebanom u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog i litijom, koju je centralnim gradskim ulicama u Nikšiću predvodio vladika Jovan iz južnoameričke i karakaške Ruske zagranične crkve, iskazano je nezadovoljstvo Zakonom o slobodi vjeroispovijesti.

Protojerej Mirčeta Šljivančanin rekao je da je nikšićki Trg slobode „preplavljen i zapljusnut talasima vjere okupljenih građana, zbog čega se pred tim čudom mora iskazati divljenje”.

On je kazao da se i večeras nastavljaju litije koje vjerom i ljubavlju okupljenih šalju vaskrsenje Crnoj Gori i Evropi.

“Naše litije se ne mogu umanjiti, jer su izraz naše ljubavi prema svetinjama. Ove litije su i sabor svega dobrog i velikog što se zbivalo širom Crne Gore, pa su i Vitovo drumovanje i osvojeni vrhovi nikšićkih visokogoraca, i žrtva i znoj svih ljudi koji su se trudili i časno živjeli, kao i naš život”, rekao je Šljivančanin.

On je poručio onima koji drugačije misle o tim litijama da “dođu, vide i ogriju se vjerom, ljubavlju i zajedničkim otkucajima srca okupljenih, koja govore da ne daju svetinje”.

“Svetinje su naše mjesto života i zato pozivamo sve da to zajedno govorimo, jer su svetinje zajedničke, ali mi koji smo na tragu naših predaka osjećamo veću odgovornost i obavezu da ih moramo čuvati i da ih ne smijemo ostaviti, niti ikome predati”, rekao je Šljivančanin.

Kako je saopšteno iz Mitropolije crnogorsko-primorske, u Beranama se okupljenima, nakon molebana Preosvetoj Bogorodici, obratio episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

On jerekao da litije prerastaju u svenarodnu pobjedu “koja ne podrazumijeva prolivanje bratske krvi, već moralnu pobjedu nad onima koji su donijeli taj sramni zakon”.

Joanikije je apelovao na sve učesnike litija da čuvaju mir i da, kako je kazao, ne nasijedaju na mogucće iscenirane incidente.

Kako se navodi, osim povika “Ne damo svetinje“, litija i moleban u porti manastira Đurđevi stupovi protekli su u miru i tišini.

Policija je regulisala saobraćaj na svim raskrsnicama, a organizatori litije su dužinom čitave trase imali svoje redare u cilju sprječavanja neželjenih ispada.

Navodi se da se tokom litije i molebana nije čula nijedna ružna riječ na bilo čiji račun.

U Bijelom Polju vjernici su učestvovali u molitvenom hodu od crkve Svetih apostola Petra i Pavla, gdje je služen moleban Presvetoj Bogorodici, do hrama Svetog oca Nikolaja Mirlikijskog u Nikoljcu.

Litija u Mojkovcu krenula je od crkve Svetog arhanđela Mihaila u Štitarici, pa sve do hrama Hristovog Rožedestva u Mojkovcu, gdje je u 17 sati služen moleban.

Litije su održane i u Kotoru, Baru, Herceg Novom, Pljevljima, Tivtu, Andrijevici, Plužinama, na Žabljaku.

Litije i molebani, u znak protesta zbog usvajanja Zakona, od Božića se organizuju dvaput sedmično, četvrtkom i nedjeljom.

Najčitanije