fbpx
NaslovnicaCrna GoraLjekove tražiti u privatnim apotekama

Ljekove tražiti u privatnim apotekama

Podgorica, (MINA) – Crnogorski građani mogu u privatnim apotekama dobiti ljekove kojih trenutno nema u državnim, rekao je ministar zdravlja Kenan Hrapović.

Zbog poništenog tendera za nabavku 57 vrsta ljekova, kako je objavio Dan, građani u apotekama Montefarma i zdravstvenim ustanovama ne mogu da podignu veliki broj ljekova i terapija.

Hrapović je naveo da je redovna pojava da tender ne uspije i da se to dešava u svim državama svijeta, pa i u Crnoj Gori.

„To se često dešava zbog toga što nas proizvođači na vrijeme upozore da ne mogu da proizvedu određeni lijek i država preduzima da se nađe adekvatna zamjena kako građani ne bi ostali bez terapije“, rekao je Hrapović novinarima u parlamentu nakon sjednice Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje.

On je podsjetio da su i privatne apoteke uključene u mrežu zdravstvenih ustanova tako da građani mogu da dobiju svoj lijek u bilo kojoj apoteci.

„Ukoliko je nestašica u državnim apotekama tu su privatne, zato smo ih umrežili, da građani dobiju adekvatnu terapiju i na vrijeme“, kazao je Hrapović.

Na pitanje da li građani u privatnim apotekama mogu da uzmu lijek na recept ili moraju da plate, ministar je odgovorio da, ukoliko se lijek ne refundira 100 odsto, postoje doplatne cijene ljekova.

„Najbitnije je da građani neće biti uskraćeni za zdravstvenu zaštitu“, istakao je Hrapović.

Najčitanije