fbpx
NaslovnicaCrna GoraLjekovi sa Liste jeftiniji nego u Srbiji i Hrvatskoj

Ljekovi sa Liste jeftiniji nego u Srbiji i Hrvatskoj

Podgorica, (MINA) – Cijene ljekova u Crnoj Gori, koji se nalaze na Listi ljekova i izdaju se na teret Fonda za zdravstveno osiguranje, odnosno koje plaća država, niže su u odnosu na cijene u Srbiji i Hrvatskoj, kazao je ministar zdravlja Kenan Hrapović.

Hrapović je agenciji MINA rekao da se u javnosti često manipuliše, iz neznanja, zle namjere, ili političkih pobuda, pa se razlika u cijeni ljekova na komercijalnom tržistu za dvadesetak ljekova predstavlja kao nacionalni problem broj jedan, a riječ je o manje od jedan odsto ljekova u prometu sa liste koju plaća država Crna Gora.

Cijene na slobodnom tržistu, kako je objasnio, diktiraju isključivo proizvođači, jer distributeri i veledrogerije imaju propisanu veleprodajnu (šest odsto) i maloprodajnu maržu (do 18 odsto).

On je naglasio da su cijene ljekova u Crnoj Gori koji se nalaze na Listi ljekova, a izdaju na teret Fonda za zdravstveno osiguranje, odnosno koje plaća država, niže u odnosu na cijene ljekova u referentnim zemljama – Srbiji i Hrvatskoj.

„Lista broji oko 1,17 hiljada ljekova različitih oblika i jačina, kvalitetne i savremene terapije. Prema analizi koju smo uradili, a u kojoj smo poredili cijene istih ljekova koje Crna Gora i Srbija imaju na Listi, crnogorska lista je jeftinija dva odsto“, rekao je Hrapović.

Ministar je naveo da manje od jedan odsto ljekova ne može srušiti sliku o Listi od skoro 1,2 hiljade ljekova koju plaća Fond, a o čijem kvalitetu, kako je naveo, neprestano dobijaju pohvale od eminentnih stručnjaka iz regiona i šire.

Hrapović je kazao da u Ministarstvu očekuju da će nakon planirane izmjene Liste, i nakon pregovora koje su obavili sa farmaceutskim proizvođačima, ljekovi biti jeftiniji u poređenju sa istim sa Liste lijekova u Srbiji.

Kako je rekao, sve ljekove koje predlažu kritičari zdravstvenog sistema mogu uvrstiti na Listu, ali za to su potrebna dodatna sredstva u budžetu.

„Ne mislimo da to treba raditi ako na listi imamo odgovarajuću terapiju“, rekao je Hrapović.

On je naglasio da građani ne treba da kupuju ljekove koji se nalaze na Listi, ukoliko ih ljekar propisao, a da bi ljekari trebalo da propisuju ljekove koji se nalaze na njoj i na taj način smanje izdatke iz džepa građana.

Hrapović je podsjetio da Zakonom o ljekovima „organ državne uprave nadležan za poslove ekonomije vrši inspekcijski nadzor nad cijenama ljekova u prometu“ i pozvao sve građane da nadležno Ministarstvo ekonomije obavijeste o drastičnim razlikama u cijenama na komercijalnom tržištu ljekova u Crnoj Gori.

„Na ovaj način upućujemo na propisani put za rješavanje ovog pitanja, pri čemu želimo da isti takav dopis dobijemo i mi u Ministarstvu zdravlja, jer ćemo razgovarati sa pojedinim proizvođacima na ovu temu“, naveo je Hrapović.

Najčitanije