fbpx
NaslovnicaCrna GoraLokacije za vrtiće planirati u zonama gdje se grad razvija

Lokacije za vrtiće planirati u zonama gdje se grad razvija

Bar, (MINA) – Postojeće vrtiće treba zadržati i renovirati a za nove predvidjeti lokacije u zonama gdje se grad razvija i gdje se povećava broj stanovništva, naročito mlađih porodica koje imaju potrebu za predškolskim ustanovama, ocijenili su predstavnici Građanske inicijative iz Bara.

Oni su učestvovali na javnoj raspravi o Nacrtu Programa uređenja prostora za sledeću godinu i Nacrtu Programa postavljanja, građenja i uklanjanja privremenih objekata.

Precizirali su da je jedna od tačaka na raspravi bila i Nacrt programa uređenja prostora za ovu godinu, za opštinu Bar a jedna od stavki i vrtić na Topolici.

»Građanska inicijativa je izašla sa predlogom da se konačno definiše katastarska parcela 5761/1 kao dvorište Gimnazije, da se uredi i renovira (što je takođe bila stavka ovog Nacrta), a da se za potrebe vrtića, iznađe nova, adekvatna lokacija, koju ovaj grad i opština imaju«, navodi se u saopštenju dostavljenom agenciji MINA.

Podsjetili su da je postojeća lokacija protivna, kako pravilima struke tako i zakonima.

»Rješavanje potreba predškolaca Bara kroz predviđeni objekat vrtića trajno devastira prostor centra grada, remeti pravilan razvoj naselja, imaće negativnih uticaja na boravak i razvoj djece, remeti saobraćaj u centru grada, oduzima dvorište srednjih škola (gdje će opet predškolci da idu kad dođu u taj uzrast) čime se srednjoškolci istiskuju na ulicu«, smatraju oni.

Oni su ponovili da je vrtić tip arhitekture i urbanizma koji služi kao prateća funkcija stambenog komšiluka.

»Vrtić je podrška stanovništu koje se razvija i koje će da opslužuje. Cilj treba da bude da se olakšava pristup djeci, smanji potreba za korišćenje automobila, da djeca rastu u krugu svoje poznate sredine, zatim da se ide ka smanjenju centralizacije i povećava stepen samodovoljnosti stambene zone«, piše u saopštenju.

Zbog toga se, dodali su, uvijek predviđa veći broj vrtića, manjeg kapaciteta, koji okupljaju različite komšiluke.

»Obzirom na prostranost barske opštine, jasno je da treba zadržati i renovirati postojeće vrtiće u gradu, a za nove predvidjeti lokacije u zonama gdje se grad razvija i gdje se povećava broj stanovništva, naročito mlađih porodica koje imaju potrebu za predškolskim ustanovama«, rekli su predstavnici Građanske inicijative.

Kako su saopštili, predstavnici Opštine kazali su da oni nijesu nadležni da donose takve odluke, i da Opština nije nadležna da definiše pravac razvoja grada i opštine.

»Kazali su nam i da je investitor taj koji odlučuje šta će da se gradi, a oni na to ne mogu da utiču. Pored toga su ponovili da problem vrtića za njih ne postoji jer je tu sve zakonito«, naveodi se u saopštenju.

To, smatraju oni, nije tačno, a predstavnici građanske inicijative su već ukazali na nezakonitosti u postupku dobijanja građevinske dozvole.

»Međutim, tu nije kraj nenadležnostima Opštine. Na razna pitanja drugih građana iz Opštine su opet naglasili kao nenadležni. Ipak, dali su koristan savjet predlagaču kako da se čuva gradsko zelenilo, da je bolje da umjesto što se obraća Opštini, kreira projekat i tako konkuriše za dobijanje finansijske pomoći, vjerovatno od EU«, piše u saopštenju.

Oni su dodali da su po završetku rasprave shvatili da su u velikom neznanju.

»Koje su to nadležnosti Opštine? Da li postoji ijedna druga funkcija Opštine osim da postoji? Zašto se organizuje Javna rasprava, na kojoj se govori o Nacrtu programa za uređenje prostora za 2019, ako ovakve stvari nijesu u nadležnosti Opštine? », pitali su iz Građanske inicijative.

Najčitanije