Lukovac: Poglavlje 27 biće među poslednjim zatvoreno

269
foto: MINA


Podgorica, (MINA) – Poglavlje 27 vjerovatno će među poslednjim biti zatvoreno i zato će biti potrebno vremena, novca i administartivnih kapaciteta, ocijenio je osnivač pokreta Zelenih i bivši šef Kancelarije za održivi razvoj, Branko Lukovac.

On smatra da je, što se tiče stručnih i administrativnih kapaciteta, na državnom nivou situacija bolja nego na lokalnom.

“Znamo da se licitira sa nekoliko stotina ilegalnih deponija ili smetlišta. To je rašireno širom Crne Gore, tamo su ograničeni kapaciteti i tamo će trebati dosta raditi da se stvaraju i razvijaju stručni kadrovi”, rekao je Lukovac agenciji MINA.

On je ocijenio da je jako važno mobilisati i zajednicu, građane i edukavati naročito mlade ljude.

“Da se gradi jedna svijest i nova kultura primjerena Crnoj Gori kao nekoj budućnoj ekološkoj državi”, kazao je Lukovac.

On je rekao da je jedan od svjetskih prioriteta ostvarivanje razvoja koji bi bio održiv, da se ostvari balans sa prirodom i da se očuva za buduća pokoljenja.

“Mislim da tih kapaciteta nema dovoljno, naročito na lokalnom nivou, ali treba računati da bi uz podršku EU pomogli da se osposobljavaju sve insitutcije i na nivou Crne Gore i lokalnih zajednica”, ocijenio je Lukovac.

On je kazao da će biti potrebno da se zaustavi dalja degradacija prostora prirodne sredine u Crnoj Gori, da se prekine sa betonizacijom, da se efikasnije i kvalitetno realizuju programi upravljanja čvrstim otpadom i otpadnim vodama.

“Trebaće dosta i sredstava, uz to imamo i nekih izazovnijih zadataka, a to je da se vodeći računa o zdravlju ljudi zatvore crne tačke, od Pljevalja Kombinata aluminijuma, odnosno tih deponija, Nikšića, Bijele, sve do Ulcinja, Port Milene, Solane”, naveo je Lukovac.

On je podsjetio da je kao stateški cilj prije 15 godina, bilo utvrđeno stvaranje Eko fonda koji bi se bazirao na osnovama da zagađivač ili korisnik prostora plaćaju.

Lukovac smatra da bi bio veliki korak ukoliko bi Crna Gora do 2025. godine zatvorila 27 i sva druga poglavlja i biti članica EU.

“Naravno ukoliko naravno takva poiliitčka volja bude postojala i u EU koja je suočena sa drugim izazovima”, kazao je Lukovac.

Tekst je napisan uz finansijsku podršku Evropske unije kroz realizaciju projekta “Dealing with ethics and fake news” pod oznakom IPA2018/397-252. Sadržaj je isključiva odgovornost Agencije MINA i ne mora nužno odražavati stavove EU. Tekst se može preuzimati uz obavezno navođenje izvora.