fbpx
NaslovnicaCrna GoraMacanović: Status osoba sa invaliditetom nije zadovoljavajući 

Macanović: Status osoba sa invaliditetom nije zadovoljavajući 


Podgorica, (MINA) – Status osoba sa invaliditetom (OSI) u Crnoj Gori nije na zadovoljavajućem nivou, ali je, u poređenju sa periodom od prije desetak godina, njihov položaj unaprijeđen, ocijenio je izvršni direktor Saveza slijepih Crne Gore, Goran Macanović.

On smatra da je najveći napredak postignut na normativnom nivou usvajanjem niza zakona u kojima su propisana prava OSI.

“Njihova primjena u praksi je nezadovoljavajuća”, kazao je Macanović u intervjuu agenciji MINA.

On je upozorio da skoro da nema oblasti u kome se OSI ne suočavaju sa preprekama u svakodnevnom životu.

“Istakao bih problem (ne)pristupačnosti kao jedan od najvećih prepreka. Ne mislim samo na postojanje rampe za korisnike invalidskih kolica i eventualno lift u nekom objektu, već nepristupačnost u širem smislu – pristup objektima u javnoj upotrebi, javnim površinama, informacijama, komunikacijama”, kazao je Macanović.

Kako je ocijenio, sve dok se OSI budu suočavali sa nepristupačnostima okruženja, informacija i komunikacija, teško je očekivati napretke u ostalim oblastima života.

Odgovarajući na pitanje da li je zadovoljan podrškom nadležnih institucija, Macanović je kazao da nažalost ne može dati potpuno afirmativan odgovor.

“Saradnja i podrška institucija često zavisi od pojedinaca koji se trenutno nalaze na rukovodećim pozicijama. Podrška je prisutna tamo gdje postoji razumijevanje donosioca odluka o pravima OSI, dok je loša i ne postoji tamo gdje rukovodioci organa nijesu dovoljno senzibilisani za OSI”, rekao je on.

On je kao pozitivan primjer naveo saradnju Ministarstva sporta i Paraolimpijskog komiteta Crne Gore (POKCG).

“To se reflektovalo i kroz značajnu poziciju POKCG koju je dobio u Zakonu o sportu i kontinuiranom povećanju sredstava za finansiranje sporta za OSI”, kazao je Macanović.

On smatra da uspjesi paraolimpijaca u prethodnim godinama značajno doprinijeli podizanju svijesti javnosti o mogućnostima OSI, “a razvijena svijest je preduslov i za sve ostale aktivnosti na poboljšanju života OSI”.

“Osim uticaja na unaprjeđenje statusa OSI, paraolimpijci su svojim aktivnostima u najboljem svijetlu promovisali Crnu Goru i na taj način doprinosili i razvoju cjelokupnog crnogorskog društva”, rekao je Macanović.

On je pohvalio to što Ministarstvo sporta stalno unapređuje podršku paraolimpizmu u Crnoj Gori i ocijenio da broj sportova i sportista koji se bave paraolimpizmom zahtijevaju još veću podršku.

“Sport OSI je specifičan po mnogome, a naročito po nedovoljnoj bazi koja bi omogućila organizovanje kvalitetnih takmičenja u okviru Crne Gore, pa su paraolimpijci prinuđeni da učešćem na raznim takmičenjima na regionalnom i evropskom nivou unapređuju svoj kvalitet”, kazao je Macanović.

To, smatra on, zahtijeva značajna sredstva, uzimajući u obzir i to što OSI zbog nepristupačnosti često ne mogu koristiti javni prevoz već prilagođena vozila, moraju boraviti u pristupačnim smještajnim objektima koji su po pravilu znatno skuplji.

On je naglasio da je mali je broj sportskih objekata koji su pristupačni za OSI.

“Najveći problem je što za određene sportove nema adekvatnih uslova za trening pa sportisti sa invaliditetom, uprkos potencijalu, često ne mogu da daju maksimum na zvaničnim takmičenjima”, kazao je Macanović.

On je kao primjer naveo golbal kao paraolimpijsku disciplinu namijenjenu osobama sa oštećenim vidom.

“Taj sport se igra u sali na tarafleks podlozi, a u Crnoj Gori skoro da nema sportske hale u kojoj se nalazi tarafleks. Jedini golbal klub je u Nikšiću, koji nema salu u kojoj se nalazi ta ili slična podloga. Zato smo prinuđeni da treniramo na parketu gdje je mnogo sporija podloga. Kada se pojavimo na zvaničnom takmičenju imamo poteškoće sa prilagođavanjem na novu podlogu”, kazao je Macanović.

Foto: POK

On smatra da bi Ministarstvo sporta i ostali nadležni organi trebali da planiraju da, razvojem sportske infrastrukture, pomognu POKCG da izgradi sportski objekat koji bi u potpunosti odgovarao potrebama svih sportova koje koriste OSI.

Tekst je napisan uz finansijsku podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) kroz realizaciju projekta “Rereading – Rewriting. Improving media literacy in Montenegro”. Sadržaj je isključiva odgovornost agencije MINA i ne mora nužno odražavati stavove SAD. Tekst se može preuzimati uz obavezno navođenje izvora.

Najčitanije

Paramont zaustavljen u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Košarkaški klub osoba sa invaliditetom Paramont iz Podgorice nije uspio da...