fbpx
NaslovnicaCrna GoraMarković: Ništa ne može promijeniti sliku o referendumu

Marković: Ništa ne može promijeniti sliku o referendumu


Podgorica, (MINA) – Ne postoje elementi koji bi promijenili opštu sliku referenduma o obnovi državne nezavisnosti Crne Gore, poručio je premijer Duško Marković u Skupštini, navodeći da su uslovi za njegovo održavanje obezbijedili visoki legitimitet referendumskog rezultata.

Marković je to rekao odgovarajući na pitanje poslanika Demokratskog fronta Milan Knežević kako komentariše direktni uticaj inostranih elemenata na postupak i ishod „referenduma za otcjepljenje Crne Gore od Srbije, koji je potvrđen objavljenim transkriptom razgovora između Milana Roćena i Olega Deripaske 2005. godine”.

Marković je kazao da je 13 godina od obnove nezavisnosti vremenska distanca koja odvaja istinu od iluzije.

„Crnogorska nezavisnost je vječna, kao što je vječna i Crna Gora, prihvatao to neko ili ne“, poručio je Marković.

Marković je kazao da je Crna Gora do referenduma prošla kroz nekoliko etapa, a njegovom održavanju prethodili su pregovorili političkih blokova za nezavisnost, odnosno zajedničku državu, uz moderaciju posrednika Evropske unije (EU).

On je podsjetio i da je, uz preporuku EU, dogovoren i u Skupštini usvojen Zakon o referendumu.

„Podsjetiću da je većina neophodna za izglasavanje nezavisnosti postavljena kao uslov od 55 odsto onih koji izađu na glasanje, što je podrazumijevalo pobjedu sa najmanje deset odsto razlike“, kazao je Marković.

Prema njegovim riječima, sa konačnih 55,5 odsto, uz izlaznost od 86,5 odsto, ispostavilo se da je Crna Gora ispravno olučila kad je prihvatila taj, takoreći, nepravedni uslov.

„Jer je ono što je mnogima ulivalo nadu u naš neuspjeh zapravo obezbijedilo visoki legitimitet referendumskog rezultata“, istakao je Marković.

On je rekao da nema nikakvih elemenata koji bi promijenili opštu sliku referenduma o obnovi državne nezavisnosti Crne Gore.

Kako je naveo, kada bi neko danas inicirao pitanje referenduma o državnom statusu Crne Gore, pod uslovom da takva besmislena inicijativa uopšte ima neku prođu, uslov međunarodne zajednice morao bi biti formulisan sa cenzusom 65 odsto za neku drukčiju odluku.

„Težak put smo prešli, da bismo dopustili bilo kome da nam ruši i ugožava državu. Zato i ne nasijedamo na provokacije o očigledno nezakonito snimljenim razgovorima koji vam, kako takvi, nijesu validni bilo gdje“, istakao je Marković.

On poručio DF-u da im podrivanje nezavisnosti Crne Gore, kako god se pokušavalo predstaviti, ne može više proći.

„Imate pravo da želite za izgubljenim referendumom, ali sumnju u obnovu crnogorske nezavisnosti i priželjkivanje vraćanja Crne Gore pod tuđe skute zaboravite za sva vremena“, kazao je Marković.

Kako je naveo, ujdurme obavještajnih krugova, ili njihovih djelova, samo su nove potvrde da su građani Crne Gore 2006. godine donijeli ispravnu odluku.

„Da budemo svoji na svome, i da se odluke o našoj zemlji donose u Crnoj Gori, i nigdje drugdje“, dodao je Marković.

Predstavnik Demokratske partije socijalista Radule Novović pitao je Markovića koji su konkretni rezultati i efekti reforme obrazovnog sistema i generalno Vladine politike u toj oblasti, odgovorio da je ulaganje u razvoj mladih, kroz obrazovanje jedan od prioriteta.

Marković je odgovorio da Crna Gora mora imati kvalitetan sistem obrazovanja, koji će biti kompatibilan sa obrazovnim sistemima modernih i razvijenih država i u realizaciji tog cilja Vlada se neće, ni u jednom segmentu, zadovoljavati brzim ili polovičnim rješenjima.

„Cilj nam je jasan i precizno postavljen. Crna Gora mora imati kvalitetan sistem obrazovanja, koji će biti upodobljen i kompatibilan sa sistemima obrazovanja modernih i razvijenih država. U realizaciji tog cilja nećemo se, ni u jednom segmentu, zadovoljavati brzim ili polovičnim rješenjima“, naglasio je Marković.

On je rekao da je cilj Vlade da učini obrazovanje dostupnim svima pod jednakim uslovima nezavisno od materijalnog statusa, ali i da uskladi sistem obrazovanja sa tržištem kako bi dobili konkurentna i primjenjiva znanja i vještine.

Marković je kazao da Crna Gora narednih godina ulazi vjerovatno u najveći investicioni ciklus u oblasti obrazovanja do sada.

Kako je najavio, biće realizovano 38 kapitalnih projekata, od kojih su 21 novi projekti, i za koje će biti izdvojeno više od 50 miliona EUR.

„Od tih sredstava, u dogledno vrijeme, planirana je izgradnja nove gimnazije u Podgorici, škole u Tološima, na Zabjelu, u City kvartu, na Karabuškom polju u Tuzima, u Rožajama, zatim vrtića u Bijelom Polju, Beranama, Plavu, Pljevljima, Baru, Ulcinju, Rožajama i pet vrtića u Podgorici“, naveo je Marković.

Kako je dodao, u ovoj godini očekuje se početak izgradnje četiri nova vrtića.

Premijer je istakao da će se Vlada posebno fokusirati na materijalni položaj profesora, nastavnika i svih zaposlenih u prosvjeti.

„Vlada će podstaći proces obnove društvenog ugleda i autoriteta prosvjetnih radnika, jer bez njihove posvećenosti nema razvoja zasnovanog na znanju i najboljim evropskim praksama. Oni obrazuju buduće građane Evropske Unije i svijeta i naša je obaveza da im obezbijedimo najbolje uslove“, naglasio je Marković.

Marković je podsjetio da je rezultate obrazovne reforme pozdravila u posljednja dva izvještaja i Evropska komisija.

Prema njegovim riječima, za manje od tri godine učešće djece u predškolskom vaspitanju, starije od tri godine, povećano je sa 50 na 73 odsto.

Marković je naveo da je u 16 opština otvoreno 37 interaktivnih službi, koje vrše funkciju vrtića u udaljenim područjima, kao i da se uvođenje engleskog jezika u vrtiće za djecu stariju od tri godine pokazalo opravdanim.

Prema njegovim riječima, najveći iskorak učinjen je u oblasti srednjeg stručnog obrazovanja.

„Smanjili smo predrasude prema stručnim školama, pa sada i odlični đaci pokazuju interesovanje za srednje stručne škole. U dualni oblik obrazovanja će od septembra biti uključeno više od 800 učenika, koji obavljaju praktičnu nastavu kod više od 250 poslodavaca“, dodao je Marković.

On je kazao da je povećan broj učenika na trećem stepenu srednjih stručnih škola za više od 200 odsto u odnosu na pretprošlu godinu.

Marković je podsjetio i na osnivanje posebnog fonda za nagrađivanje najboljih nastavnika i đaka za šta se godišnje izdvaja najmanje pola miliona EUR.

„Iskorak po kojem smo jedinstveni u regionu napravljen je uvođenjem besplatnih osnovnih i master studija, tako će ove godine biti upisana treća generacija studenata koji ne plaćaju školarinu, tačnije njih oko 3,5 hiljade“, istakao je Marković.

Kako je naveo, uvedena je obavezna praksa na svim fakultetima u obimu od 25 odsto, za čiju punu implementaciju je potrebno duže vrijeme, pa će novi koncept u potpunosti i optimalno biti realizovan u narednom periodu.

„Na Univerzitetu Crne Gore je 160 nastavnih programa reformisano po novom modelu studija i prilagođeno najboljoj evropskoj praksi, dok se na ostalim ustanovama visokog obrazovanja u toku ove godine očekuje oko 50 akreditacija studijskih programa po novom modelu“, dodao je premijer.

Govoreći o ulaganjima u infrastrukturu, Marković je naveo da je fond za investiciono održavanje objekata uvećan za 30 odsto.

„U prethodne dvije i po godine završena je izgradnja vrtića u Zagoriču, Starom aerodromu, sada i Tuzima, brojni postojeći objekti su adaptirani za boravak djece, što je sve zajedno rezultiralo otvaranjem 1,5 hiljada mjesta za djecu u vrtićima širom Crne Gore“, rekao je on.

Kako je dodao, završena je i Srednja mješovita škola u Golubovcima, a u toku su i radovi na novoj zgradi škole “Dušan Korać” u Bijelom Polju.

Marković je naveo da je rekonstruisano više od 150 objekata obrazovne infrastrukture u posljednje dvije i po godine.

„Značajno je unaprijeđena školska sportska infrastruktura, za koju smo izdvojili više od milion EUR“, dodao je on.

Najčitanije