fbpx
NaslovnicaCrna GoraMarković: Poslije Bregzita proširenje na Zapadni Balkan

Marković: Poslije Bregzita proširenje na Zapadni Balkan

Podgorica, (MINA) – Premijer Crne Gore Duško Marković rekao je da se nada da će politika proširenja Evropske unije (EU) ponovo dobiti na značaju kada se završi Bregzit.

Marković je u intervjuu za AP rekao da će se izlaskom Velike Britnije iz EU riješiti veliki problem i otvoriti nove prilike za zemlje kandidate, kao što je Crna Gora.

“Bregzit je jedno od teških otvorenih pitanja sa kojima se EU suočila poslednjih godina. Sporazum o Bregzitu ne bi trebalo da ima negativan uticaj na dinamiku pregovora Crne Gore sa EU, već da bude pozitivan stimulans”, ocijenio je Marković.

On je dodao da bi ratifikacija sporazuma o Bregzitu u evropskom i britanskom parlamentu bilo veliko olakšanje za obje strane.

“Politika proširenja će dobiti na važnosti zbog onoga što je Evropska komisija najavila kao politiku prema Zapadnom Balkanu”, rekao je Marković, prenosi Tanjug.

On je upozorio da odluka EU da ne otovri pregovore o članstvu da Severnom Makedonijom i Albanijom šalje negativnu poruku Zapadnom Balkanu.

“Odbijanje EU da otvori pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom je loš signal i loša poruka za Zapadni Balkan kao cjelinu, a u isto vrijeme ne predstavlja ni dobru poziciju za Brisel”, rekao je Marković,

On je ocijenio da nema kompletne, ujedinjene i bezbjedne EU bez Zapadnog Balkana.

Najčitanije

Razgovarali o boravišnoj taksi i suzbijanju sive ekonomije

Cetinje, (MINA-BUSINESS) – Predstavnici Nacionalne i lokalnih turističkih organizacija održali su prvi u nizu...