fbpx
NaslovnicaCrna GoraMarković poziva opoziciju na dijalog u parlamentu

Marković poziva opoziciju na dijalog u parlamentu

Podgorica, (MINA) – Premijer Duško Marković pozvao je predsjednike opozicionih partija na dijalog sa Vladom u parlamentu o svim pitanjima važnim za državu.

„Crna Gora poziva na razgovor iako na to nijesmo prinuđeni, iako nijesmo zabrinuti zbog protesta, već na njih gledamo demokratskim očima“, rekao je Marković na premijerskom satu.

On je danas odgovarao na pitanje poslanika Andrija Popović da li su državne institucije spremne da zaštite ustavni i pravni poredak Crne Gore u slučaju eventualne radikalizacije dosadašnjih dostojanstvenih i mirnih protesta.

Marković je kazao da su crnogorske institucije sposobne i spremne da zaštite ustavno-pravni poredak države u bilo kojem trenutku i bilo kojim okolnostima.

„ Crna Gora je država izgrađenih institucija, članica NATO-a, politički stabilna zemlja, utemeljnih demokratskih i evropskih vrijednosti“, kazao je Marković.

Marović smatra da, iako se može sumnjati u političku pozadinu građanskih protesta i slutiti neke druge namjere i ambicije organizatora, nema opasnosti po državu i njen sistem.

„Ne mislim nego sam siguran, jer naša država danas nije Crna Gora iz 1918. niti iz 1998. godine. To su bile drugačije istorijske okolnosti ne samo u Crnoj Gori nego i u okruženju“, naveo je Marković.

On je podsjetio da je i pored takvih okolnosti Crna Gora odgovorila tim izazovima i izborila evropsku i evroatlantsku budućnost koja, kao ni njena nezavisnost, ničim ne može biti ugrožena.

„Želim da vjerujem da to ne žele ni demonstranti koji proteste vide kao način za iskazivanje mišljenja povodom dozvoljenih ciljeva koji ih objedinjuju. Takođe, vjerujem da oni ne žele rušiti, već graditi. Ali nećemo dozvoliti stvaranje atmosfere prevrata, a takav ambijent može dovesti do neželjenih posljedica“, poručio je premijer.

Protesti su, kako je naveo, demokratski i legitiman način ispoljavanja mišljenja i zahtjeva.

„Razumijemo ih, posebno onda kada su motivisani željom za poboljšanje standarda i kvaliteta života građana. Međutim, moramo se saglasiti da Vlada na tome svakodnevno radi“, istakao je premijer.

Kako je rekao, zapaženi, vidjivi i mjerljivi rezultati, tokom pola mandata, daju mu za pravo da kaže da nema mjesta protestima povodom rada Vlade.

Marković je ukazao da redovnost isplate socijalnih davanja, plata, penzija i 180 miliona EUR naplaćenih poreskih prihoda više u prošloj godini.

„Po meni su to razlozi za optimizam a ne protest. Nijesam sitničar ali podsjetiću, plate svakog 1. u mjesecu primaju i oni koji ih nijesu opravdali u ovom domu“, naglasio je Marković.

On je rekao da, bez obzira na povoljne rezultate, ima prostora za poboljšanja u svim društvenim segmentima, pa i u ekonomskom i političkom životu.

„Ali dijalog o tome treba da se vodi prvenstveno u okviru institucija koje su u Crnoj Gori legitimne i funkcionalne“, poručio je Marković.

On je kazao da nijesu utemeljeni zahtjevi sa protesta za ostavkom jer Vlada ima podršku u parlamentu u kojem je izabrana.

“Politički subjekti koji pribjegavaju korišćenju građanskih protesta zarad ostvarivanja svojih političkih ciljeva treba da se prisjete da su od istih građana izabrani da budu u parlamentu i da pored prava i benefite koje koriste, imaju obavezu da učestvuju u radu institucija“, rekao je Marković.

Prema njegovim riječima, to je jedini demokratski način u državi koja pripada evropskim i evroatlantskom prostoru.

„Najveći dio građana na ulicama koji traži ostavke, ni onda kada se birala Vlada, ni danas nijesu davali podršku politikama koje su je konstituisale. Oni su dali podršku drugoj politici koja treba da bude predstavljena u ovom domu“, naveo je Marković.

On je pozvao da u Skupštini pokrenu inicijativu za ocjenu i provjeru rada Vlade i dodao da je kao zamjenik predsjednika Demokratske partije socijalista spreman da zatraži da poslanici te partije podrže takvu inicijativu.

Marković je podsjetio da je predsjednik države već treći put poziva predstavnike građana koji su u organizaciji protesta na razgovor o svim pitanjima i da još nema odgovora sa druge strane.

Kako je kazao, dok god se ciljevi ispoljavaju na demokratski način, u okviru demokratskih standarda u kojima nijesu ugrožena prava drugih, imovina pojedinaca i država, ustavni i pravni poredak, na to će gledati veoma mirno i opušteno.

„Tu smo da razgovaramo, o ucjenama i modelu „uzmi ili ostavi“ nema priče u Crnoj Gori“, zaključio je Marković.

Najčitanije