fbpx
NaslovnicaCrna GoraMCP i ostale eparhije osudile skrnavljenje državnih simbola

MCP i ostale eparhije osudile skrnavljenje državnih simbola

Podgorica, (MINA) – Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) i ostale eparhije Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori osudile su paljenje i skrnavljenje državnih simbola Crne Gore.

Iz MCP kazali su da se „gnušaju“ javnih nastupa, od, kako su naveli, državnog vrha do građanskog sektora, koji potpuno neutemeljeno i nepromišljeno takve podle radnje dovode u vezu sa građanima koji učestvuju u crkvenim litijama.

Iz MCP i ostalih eparhija SPC u Crnoj Gori osudili su paljenje i skrnavljenje državnih simbola Crne Gore, ocjenjujući to kao besprizorne vandalske činove.

„Ne može nam biti jasno kome je i u koje svrhe potreban takav nečasni akt, bilo da se radi o iskazivanju nečijeg nezadovoljstva ili da je riječ o smišljenoj provokaciji izašloj iz nečije političke kuhinje“, navodi se u reagovanju.

Kako su kazali iz MCP, „nema te hrišćanske ruke koja bi se podigla na barjak sa hrišćanskim znamenjima, niti ima te građanske ruke koja bi naudila zastavi svoje zemlje“.

„Ali nijesmo sigurni da nema zlog nauma koji ne bi orkestriranu kampanju protiv litija, u njoj prikazanih kao anti-državni udar, produžio i na ovaj način, radi jednokratne medijske zloupotrebe“, rekli su iz MCP.

Kako su dodali, poruke sa litija i dalje će biti iste – molitva za bratski mir i slogu.

Najčitanije