fbpx
NaslovnicaCrna GoraMedenica: Crna Gora da dobije palatu pravde

Medenica: Crna Gora da dobije palatu pravde


Podgorica, (MINA) – Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica pozvala je šefa kancelarije Evropske unije (EU) u Podgorici Aiva Orava da sa svojim timom posjeti Vrhovni sud i zajedno obiđu sudnice kako bi se evropski diplomata uvjerio u kakvim uslovima rade sudije.

Poziv Medenice uslijedio je nakon pisma koje je Orav uputio predsjednici Vrhovnog suda tražeći pojašnjenje njene izjave na panelu “Borba protiv organizovanog kriminala u Crnoj Gori”, održanog pred studentima Univerziteta Donja Gorica 17. aprila.

Medenica je, odgovarajući na pitanje studenta zašto Crna Gora još nema Palatu pravde, kazala da vode veliku borbu da obezbijede sredstva, ali da Evropska komisija pravi opstrukcije, da preko IPA fondova želi našminkati crnogorske sudove, a ne dozvoliti nove moderne sudove.

Medenica je, u odgovoru Oravu, uz poziv za posjetu, jasno saopštila da su navodi iz medija istiniti, da je „uvjerena da njegovo pismo njoj izražava posvećenost EU u nastavku pružanja pomoći Crnoj Gori na putu pridruživanja porodici članica EU”.

Medenica je, prenose Dnevne novine, navela da u lično kao i u ime crnogorskog sudstva prenosi uvjerenje da ostaju predani bliskoj saradnji sa EU te da izuzetno cijene njene aktivnosti.

Predsjednica Vrhovnog suda je u pismu Oravu navela da je Crna Gora ostvarila vidan napredak u borbi protiv organizovanog kriminala, ali da je ta borba ograničena zbog nedovoljnog broja sudnica, njihove neadekvatne opremljenosti, odnosno nezadovoljavajućih prostornih uslova za boravak velikog broja optuženih, njihovih branilaca i zadovoljenja svih zainteresovanih da prate suđenje.

“Smatram da rezultati, u ovoj ključnoj oblasti, ne mogu biti potpuni bez sprovođenja konkretnih mjera na poboljšanju infrastrukture sudova”, navela je Medenica, poručujući da je došlo vrijeme da i Crna Gora dobije palatu pravde.

Najčitanije