fbpx
NaslovnicaCrna GoraMedenica izabrana za predsjednicu Vrhovnog suda

Medenica izabrana za predsjednicu Vrhovnog suda

Podgorica, (MINA) – Sudski savjet jednoglasno je danas izabrao Vesnu Medenicu za predsjednicu Vrhovnog suda Crne Gore.

Medenici, koja je bila jedini kandidat, treći je mandat na čelu najvišeg suda u državi.

Medenica je, tokom izlaganja pred članovima Sudskog savjeta, istakla da za 30 godina koliko radi nikada joj teže nije bilo nego u mandatu koji ističe.

“Nadam se da će doći bolja vremena, da mi oblikujemo profesionalnu budućnost”, rekla je Medenica, prenosi portal Vijesti.

On je kazala da su oni koji nijesu mogli da prate tempo koji je nametnula kao predsjednica Vrhovnog suda, napustili sudstvo.

Tvrdi da sada postoji problem samo sa dvojicom ili trojicom sudija u dva suda, ali i da će se sa njima disciplinski obračunati.

Medenica je odgovorila da je za novi mandat motivisalo i to što je uveliko u pregovorima za izgradnju dvije zgrade za sudije u Bijelom Polju i Podgorici, kao i izazov koji sa sobom nose poglavlja 23 i 24.

Medenica je 19. decembra 2007. godine prvi put izabrana za predsjednicu Vrhovnog suda, na osnovu predloga predsjednika Crne Gore, Skupštine i Vlade.

Za predsjednicu Vrhovnog suda, na osnovu predloga Opšte sjednice Vrhovnog suda, ponovo je izabrana
26. juna 2014. godine.

Dio stručne javnosti osporavao je izbor Medenice, obrazlažući svoj stav time da Ustav propisuje da isto lice najviše dva puta može biti birano za predsjednika Vrhovnog suda.

Iz Sudskog savjeta je navedeno da se ta odredba ne može primjenjivati retroaktivno, odnosno da je ona propisana Amandmanom na Ustav iz 2013. godine.

Najčitanije