fbpx
NaslovnicaCrna GoraMedenica predložena za predsjednicu Vrhovnog suda

Medenica predložena za predsjednicu Vrhovnog suda

Podgorica, (MINA) – Na opštoj sjednici Vrhovnog suda, koja je održana danas, utvrđen je predlog da se za predsjednicu Vrhovnog suda izabere Vesna Medenica.

Kako je saopšteno, predlog za izbor Medenice jednoglasno su utvrdile sudije Vrhovnog suda i on potvrđuje jasno izraženu volju najvišeg suda u državi da predloži Sudskom savjetu kandidatkinju, koja je u prethodnom mandatu ostvarila izvanredne rezultate.

“Cijeneći program rada, kao sastavni dio profesionalne strategije, usmjerene na rješavanje postojećih izazova u praksi i unaprjeđenje kvaliteta, efikasnosti i transparentnosti rada sudstva, te osnaživanja pravnog sistema, zasnovanog na vladavini prava, kandidatkinja je dobila podršku svih 18 sudija Vrhovnog suda”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, tim je Opšta sjednica Vrhovnog suda izrazila stav da najviši sud u državi, koji predstavlja značajan dio jedinstvenog sistema zaštite ljudskih prava i osnovnih sloboda, u čijem je središtu građanin, nastavi da ostvaruje funkciju pod liderstvom dosadašnje predsjednice, Medenice.

Medenica je kazala da će jasna vizija, novi talas energije i kreativnost u novom obliku biti njena vodilja tokom predsjedavanja sudom, ukoliko dobije povjerenje Sudskog savjeta.

“Vrhovni sud predlaže Sudskom savjetu da u narednih pet godina, crnogorsko sudstvo nastavi da teži dosljednom poštovanju principa nezavisnosti, nepristrasnosti i odgovornosti, uz punu posvećenost ispunjavanju svih obaveza koje smo preuzeli u dosadašnjem procesu pristupanja Evropskoj uniji”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije