fbpx
NaslovnicaCrna GoraMedijima potrebno jedinstveno samoregulatorno tijelo

Medijima potrebno jedinstveno samoregulatorno tijelo

Podgorica, (MINA) – Jedinstveno samoregulatorno tijelo potrebno je medijima u Crnoj Gori, ali zbog podijeljenosti na medijskoj sceni to nije lako ostvariti.

Dugogodišnji novinar Amer Ramusović smatra da bi trebalo oformiti samoregulatorno tijelo koje bi kontrolisalo koliko mediji krše Kodeks novinara, jer se u praksi pokazalo da takav vid kontrole treba da postoji, sa obzirom na to da određeni mediji u posljednje vrijeme dosta toga kršili kada je riječ o kodeksu novinara.

“Međutim, u ovom trenutku, slažem se sa nekim kolegama da je veoma teško to, upravo zbog velikih podjela, ne samo u okviru medijskih udruženja, nego u u okviru samih novinara koji imaju različite percepcije prema određenim stvarima”, naveo je on.

Ramusović smatra da smjernice u Kodeksu ne treba da budu definitivne, već se mogu povremeno dorađivati u skladu sa etičkim dilemama koje bude donosila sama praksa.

On je istakao da Kodeks mora da postoji i da se uvijek inovira.

Ramusović je kazao da se zalaže da se uvede kontrola nad komentarima, prije svega u online medijima, odnosno na portalima.

“Čini mi se da nije dovoljno precizirano kakve sankcije snosi taj portal, odnosno medij ukoliko dozvole komentare koji pozivaju na vjersku, nacionalnu, religijsku, političku ili drugu netrepeljivost”, rekao je on.

Rasmusović, koji se tri decenije bavi novinarstvom, naveo je da je u ovom trenutku teško okarakterisati medijsku zajednicu u Crnoj Gori.

“Ono što me boli i što smatram da nije dobro je ta izuzetna podijeljenost medija na jedne i na druge, to se prenosi sa vlasnika na novinare. Ima onih koji sve crno pišu, ima onih koji pretjeruju, pa preuveličavaju”, rekao je on.

Predsjednik Udruženja novinara Crne Gore Goran Ćetković smatra da samoregulacija bez novinara ne može da se sprovede.

“Svjedoci smo da se sprovođenje, odnosno instaliranje jednog kodeksa i njegove primjene u Crnoj Gori, ide otežano, isključivo iz razloga što to sprovode nevladine organizacije, mediji uglavnom i neki faktori koji nijesu baš zainteresovani da svoj parcijalni interes stave u funkciju jednog regulisanja medijskog sektora i svih pitanja koja se njega tiču”, naveo je on.

Ćetković je kazao da svaki kodeks može da se promijeni i da treba da bude proizvod nastojanja i potrebe novinara da rade u zdravoj sredini.

Kako je naveo, instaliranje, odnosno uvođenje samoregulacije u ovaj sektor zavisi isključivo od volje državnog aparata.

“Ako oni imaju volju, mi ćemo zaista svi ostali vrlo lako da se dogovorimo oko svih činjenica. Ali to je jedna šira društvena akcija koja zahtjeva jedno opšte ozdravljenje i države, naroda i građana, pa onda i našeg esnafa”, zaključio je Ćetković.

Najčitanije

berza

Pad indeksa i rast prometa na berzi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Neznatan pad oba indeksa i rast prometa obilježili su na Montenegroberzi...