fbpx
NaslovnicaCrna GoraMošti Svetog Vasilija Ostroškog na saboru u Nikšiću

Mošti Svetog Vasilija Ostroškog na saboru u Nikšiću

Podgorica, (MINA) – Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije najavio je da će mošti Svetog Vasilija Ostroškog biti na crkveno-narodnom saboru u Nikšiću 21. decembra.

Amfilohije je istakao da je ličnost Svetog Vasilija ona koja ne dijeli ljude već vjekovima objedinjuje oko svojih svetih moštiju, ne samo pravoslavne, već i sve duše žedne i gladne Boga i ljubavi Božije.

“Sveti Vasilije će ponovo doći u Nikšić, njegove mošti će biti na poklonjenje u njegovom hramu u Nikšiću”, rekao je Amfilohije, prenosi sajt Mitropolije.

On je, kako se dodaje, zabrinut zbog situacije u kojoj se Crna Gora nalazi.

“Mnogo je duboka i komplikovana priča u Crnoj Gori i ne smije se dozvoliti da se budućnost Crne Gore gradi na bogomržnji i bratomržnji, već na pomirenju i bratskoj slozi”, rekao je Amfilohije.

On je kazao da će oko Božića pozvati na Svetopetrovsku večeru ili ručak predstavnike svih političkih stranaka u Crnoj Gori, bilo da su muslimani, katolici, Albanci ili Crnogorci.

“Sve predstavnike ću da pozovem na jednu bratsku večeru pomirenja svih u Crnoj Gori. Da na tom pomirenju i bratskoj ljubavi gradimo budućnost, a ne na mržnji, na diobama i svađama, krvoprolićima i onome što je građeno naročito od 1941”, naveo je Amfilohije.

On je dodao i da “onaj koji je nekršten prirodno želi da crkva bude nekakva njegova prćija”.

Amfilohije je rekao da oni koji su sada na vlasti treba da shvate “da ničija nije do zore gorela, i da je svaka vlast od danas do sutra, kao i naši životi”.

“Pozivam ih da se oni sami vrate onom izvornom crnogorstvu, izvornoj Crnoj Gori, i da se oslobode od nasljeđa bratoubilačkog i bogoubilačkog, jer sve što je građeno ovdje (u Manastiru Ostrog) građeno je na ljubavi prema Bogu i bližnjima. To je svjedočanstvo ove svetinje”, poručio je Amfilohije.

Najčitanije