fbpx
NaslovnicaCrna GoraNa Krupcu u Nikšiću prvi put plivali za krst

Na Krupcu u Nikšiću prvi put plivali za krst

Nikšić, (MINA) – Na jezeru Krupac u Nikšiću prvi put je organizovano Bogojavljensko plivanje, a najbrži koji je doplivao do časnog krsta bio je Nikola Radulović (25).

Radulović je dobio zlatni medaljon sa likom Isusa Hrista, a rekao je da je sa bratom blizancem Nemanjom prvi put plivao za časni krst.

“Čast je plivati pred ovolikim narodom i učesnicima. Nadam se da ću plivati i narednih godina, jer je to veliki blagoslov za porodicu”, rekao je Radulović nakon uručenja medaljona.

Foto: MINA

Bogojavljensko plivanje na Krupcu posmatralo je nekoliko hiljada građana sa obala jezera, dok jedan broj nije uspio da stigne na odredište zbog zakrčenja u saobraćaju.

Protojerej, Miodrag Todorović, rekao je da nema na svijetu da dvije stvari liče tako,jedna na drugu, kao što čovjek liči na krst, a krst na čovjeka.

”Kada raširimo ruke mi smo hodajući krst, zato nije ni čudo da je danas ovoliko ljudi, djece, žena, mlađih, starijih, da čovjek poleti prema onome što mu je najsličnije, što mu je najsigurnije, prema onome što ga odvodi u carstvo nebesko i što ga stvara u Hristovog čovjeka za vječnost stvorena”, rekao je Todorović.

U Bogojavljenskom plivanju učestvovao je i veliki broj žena, kao i djece među kojima su bili i braća Lazar i Sava Dubljević koji imaju devet i deset godina, kao i Boris Pejović (12).

Dječaci su kazali da su, uprkos hladnom vremenu, željeli da plivaju, jer ”vole Boga”.

Duhovnou svetkovinu na Krupcu organizovala je i Eparhija budimljansko-nikšićka i Crkvena Opština Nikšić.

Bogojavljenskom plivanju prethodila je Sveta liturgija u Sabornoj Crkvi i osvećenje vode koja je podijeljena građanima, a nakon toga i osvećenje vode jezera Krupac.

Bogojavljensko plivanje za časni krst prvi put je organizovano prošle godine u Nikšiću na rijeci Zeti kod Manitovca.

Najčitanije