fbpx
NaslovnicaCrna GoraNa UCG ove godine oko 3,5 hiljada budžetskih mjesta

Na UCG ove godine oko 3,5 hiljada budžetskih mjesta

Podgorica, (MINA) – U narednoj studijskoj godini na Univerzitet Crne Gore (UCG) moći će da se upiše oko 3,5 hiljada studenata koji će se finansirati iz budžeta, a na Fakultet za crnogorski jezik i književnost 40, saopšteno je nakon sjednice Vlade.

Najveći broj mjesta ponudio je Ekonomski fakultet, ukupno 390 mjesta, zatim Filološki koji će primiti 355 studenata, Elektrotehnički fakultet 330, Filozofski 315, Pomorski i Pravni 260, Prirodno- matematički 230, Medicinski 185 i Mašinski 180.

Fakultet za turizam i hotelijerstvo ponudio je 180 mjesta, Biotehnički 155, Fakultet političkih nauka 140, Fakultet za sport i fizičko vaspitanje 120, Metalurško-tehnološki 115, Građevinski 110, Arhitektonski 50, Fakultet likovnih umjetnosti 40, Muzička akademija 36 i Fakultet dramskih umjetnosti 35.

Fakultet za crnogorski jezik i književnost u studijskoj 2019/2020. godini ponudio je 40 mjesta za studente koji će se finasirati iz budžeta.

Generalna direktorica Direktorata za visoko obrazovanje, Mubera Kurpejović, kazala je da je bitno da su brojke u okviru rješenja o licenci, i da su se ustanove prilikom predlaganja računa vodile interesima studenata, kao i potrebama na tržištu rada.

Ona je podsjetila da je prošle godine bilo više od 7,8 hiljada oglašenih mjesta za visokoškolce u Crnoj Gori, od čega preko dvije hiljade u Podgorici, 1,2 hiljade u Nikšiću i preko 300 u Baru i Bijelom Polju.

Kurpejović je kazala da je u prošloj godini najviše mjesta oglašeno i ljudi zaposleno u oblasti ekonomskih i pravnih nauka.

Prošle godine je, precizirala je ona, zaposleno 450 diplomiranih ekonomista i bečelor-a ekonomije, kao i skoro 400 diplomiranih pravnika, specijalista i bečelor-a prava.

Ministarstvo prosvjete, kako je navela, prati dešavanja u vezi sa radnim angažovanjem profila koji izađu iz visokog obrazovanja.

Kurpejović je kazala da je u prošloj godini tržište imalo potrebu za inženjerima, bečelorima i specijalistima iz oblasti elektrotehnike i računara, i da je u toj oblasti oglašeno je oko 400 radnih mjesta.

Prema njenim riječima, povećava se i interesovanje za mašinstvo, arhitekturu i građevinarstvo.

Kurpejović je naglasila da je u skladu sa zakonima o visokom obrazovanju i o manjinskim pravima i slobodama, predloženo povećanje ukupnog broja mjesta na svakom studijskom programu za po jedan odsto za osobe sa invaliditetom i pripadnike manjinske zajednice Roma i Egipćana.

Najčitanije