fbpx
NaslovnicaCrna GoraNajveće budžetsko izdvajanje za zdravstvo u istoriji države

Najveće budžetsko izdvajanje za zdravstvo u istoriji države

Podgorica, (MINA) – Vlada je budžetom za narednu godinu opredijelila za zdravstvo 281 milion EUR što je najveće izdvajanje za tu oblast u istoriji Crne Gore, saopštio je premijer Duško Marković na otvaranju rekonstruisanog Odjeljenja intenzivne njege Instituta za bolesti djece.

Marković je kazao da Vlada snažno podržava jačanje crnogorskog zdravstvenog sistema u svakom smislu.

Prema njegovim riječima, Vlada je utvrdila novi budžet kojim je 281 milion EUR opredijeljen za zdravstvo, što je najveći budžet za zdravstvo ikada.

„Veći je za 50 miliona EUR nego u prethodnoj godini, a ukupno je za 85 miliona uvećan za posljednje tri godine, od početka mandata ove Vlade“, istakao je Marković.

To je potvrda, kako je rekao, da će Ministarstvo zdravlja, Vlada i Klinički centar (KC) kao nosilac crnogorskog zdravstvenog potencijala i u narednom periodu uraditi sve da građanima obezbijedi najkvalitetniju zdravstvenu uslugu.

On je kazao da je zadovoljan što je evropski nivo zdravstvene usluge u novom Odjeljenju obezbijeđen za djecu.

„KC kao najznačajnija zdravstvena ustanova u Crnoj Gori daje primjer i sprovodi konkretne korake kako bi zdravstveni sistem bio na onom nivou koji je potreban državi i građanima“, rekao je Marković.

On je naglasio da su više od 600 hiljada EUR za renoviranje Odjeljenja intenzivne njege obezbijedili Vlada, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori i Ministarstvo sporta i mladih.

Direktor KC Jevto Eraković rekao je da su krenuli u mnoge projekte koji su prvom fazom zaokruženi.

„Ove investicije pratile su edukacije doktora, tako da danas po najsavremenijim dijagnostičkim protokolima liječe pacijente i pružaju kvalitetnu zaštitu pacijentima“, istakao je Eraković.

On je naglasio da zajedno sa Vladom i Ministarstvom nauke predstoji instaliranje savremenog skenera za snimanje i tretman djece, a na ofalmologija aparat za rano otkrivanje problema vida kod novorođenčadi.

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džudi Rajzing Ranke rekla je da renoviranje Odjeljenja intenzivne njege predstavlja simbol onoga šta SAD i Crna Gora mogu da urade zajedno dok nastavljaju da osnažuju veze između dva naroda.

Sredstva za finansiranje rekonstrukcije Odjeljena intenzivne njege obezbijeđena su projektom iz budžetskih sredstava i iz donacija koje su opredijelili Ministarstvo sporta i mladih i Ambasada SAD-a u Crnoj Gori.

Najčitanije