fbpx
NaslovnicaCrna GoraNajviše raditi u oblasti deponovanja otpada

Najviše raditi u oblasti deponovanja otpada


Podgorica, (MINA) – Crna Gora će, u cilju dostizanja standarda kvaliteta životne sredine, najviše morati da uradi po pitanju otpada i njegovog deponovanja, ocijenio je izvršni direktor nevladine organizacije (NVO) Breznica, Milorad Mitrović i dodao da nije zadovoljan dosadašnjim ostvarenim rezultatima.

On je u intervjuu agenciji MINA kazao da se kao najveći izazovi u Poglavlju 27 – Životna sredina nadovezuju i otpadne vode i vazduh, kao i saniranje pet ekoloških crnih tačaka.

“Neophodno je unaprjeđivati kvalitet vazduha, mjerama ograničenja emisija iz postrojenja Termoelektrane (TE) Pljevlja, toplana i drugih izvora emisija štetnih gasova i sprovođenje obavezujućih i obaveznih standarda kvaliteta benzina, što će rezultirati manjim troškovima liječenja respiratornih oboljenja i manjim brojem preranih smrtnih slučajeva”, rekao je Mitrović.

Istovremeno, to će, kako je dodao, značiti i manje štete po šume i poljoprivredno zemljište.

“Usvajanje dokumenata svakako će biti obaveza za Crnu Goru, a pregovaraće se i o rokovima za primjenu tih propisa koji mogu biti i deceniju poslije ulaska u Evropsku uniju (EU)”, naveo je Mitrović.

Tako je, na primjer, Hrvatska usvojila propise za problem otpada, ali su oni dogovorili 2025. godinu kao rok da dostignu standard u toj oblasti.

“Pitanje je da li će tokom pregovora EU prihvatiti rokove koje Crna Gora predloži”, rekao je Mitrović.

On je, odgovarajući na pitanje da li je zadovoljan dosadašnjim ostvarenim rezultatima u Poglavlju 27, rekao da nije, jer nije ostvareno ništa konkretno, a ekološke organizacije još nijesu dovoljno uključene u proces aktivnosti iz tog poglavlja.

“Vlada će voditi pregovarački proces, a organizacije civilnog društva bi trebalo da imaju uvid u njega, kao i da utiču na donošenje odluka i idejama doprinesu procesu pridruživanja i tu je potrebna obostrana saradnja”, smatra Mitrović.

Prema njegovim riječima, uloga ekoloških organizacija civilnog društva koje rade na lokalu je značajna, jer mogu pripremiti zajednicu za nove standarde i upoznati je sa brojnim direktivama i propisima EU.

Mitrović je podsjetio da je Poglavlje 27 jedno od najobimnijih i najzahtjevnijih u procesu pregovora.

“Veliki dio obaveza i odgovornosti u pogledu budućeg sprovođenja različitih mjera i aktivnosti koje ovo poglavlje obuhvata biće, pored Vlade, i na lokalnim samoupravama i veoma je važno na koji način se lokalni akteri, a prije svega lokalne samouprave, pripremaju za otvaranje ovog poglavlja”, poručio je Mitrović.

On je naveo da su Pljevlja grad koji se suočava sa veoma izraženim i ozbiljnim problemima u oblasti zaštite životne sredine gdje su sva tri segmenta životne sredine, odnosno voda, vazduh i zemljište, do te mjere degradirana da zahtijeva dugogodišnju i sveobuhvatnu sanaciju, koja ne može biti ni brza ni jeftina.

“Dugogodišnja, besomučna i nekontrolisana eksploatacija prirodnih resursa na tom području dovela je do potpunog poremećaja ekološke ravnoteže, jer su prirodna bogatstva kvantitativno ograničena i nijesu mogla apsorbovati zagađenja i neutralisati štetna dejstva čije posljedice svi vide”, ocijenio je Mitrović.

Prema njegovim riječima, prije početka samih pregovora, odnosno i prije otvaranja poglavlja postoji potreba za kadrovskim jačanjem i finansijskom podrškom budućim aktivnostima lokalne samouprave kada je u pitanju zaštita životne sredine.

Mitrović je, na pitanje da li Crna Gora, u kadrovskom smislu, ima kapaciteta i novca za ispunjavanje svih obaveza iz tog poglavlja, odgovorio da je evidentan problem nedostatka stručnjaka u oblasti životne sredine.

“Crnogorska strana stalno ističe spremnost za otvaranje Poglavlja 27, te da je ta spremnost postignuta još prije dvije godine i da je u međuvremenu, kroz primjenu usvojenih zakonskih i strategijskih rješenja, značajno unaprijeđeno stanje u oblasti životne sredine, što apsolutno nije tačno”, smatra Mitrović.

On je zaključio da se, pored spremnosti i transpozicije zakona i strategija, mora uraditi mnogo konkretnih stvari na terenu.

Tekst je napisan uz finansijsku podršku Evropske unije kroz realizaciju projekta “Dealing with ethics and fake news” pod oznakom IPA2018/397-252. Sadržaj je isključiva odgovornost Agencije MINA i ne mora nužno odražavati stavove EU. Tekst se može preuzimati uz obavezno navođenje izvora.

Najčitanije

Čađenović predsjednik Odbora direktora CEDIS-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Dosadašnji izvršni direktor Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), Vladimir Čađenović, izabran je...