fbpx
NaslovnicaCrna GoraNaložen pregled fabrika zbog uginule ribe u Limu

Naložen pregled fabrika zbog uginule ribe u Limu

Podgorica, (MINA) – Osnovno državno tužilaštvo u Bijelom Polju naložio je pregled fabrika koja se nalaze u blizini obale rijeke Lim, gdje su prošle sedmice pronađene veće količine uginule ribe.

Centar za ekotoksikološka ispitivanja (CETI) dostavio je bjelopoljskom Tužilaštvu stručno mišljenje povodom tog slučaja.

Iz Tužilaštva su saopštili da je odmah nakon prijema, državni tužilac formirao tim od ovlašćenih inspektora vodoprivredne, veterinarske, ekološke, poljoprivredne inspekcije i vještaka iz oblasti hemijske struke, ekološke struke i zaštite životne sredine.

“Podnio je zahtjev Centru bezbjednosti Bijelo Polje da se zajedno sa ovlašćenim inspektorima i vještakom pregledaju prostorije fabrika koje se nalaze u blizini obale rijeke Lim, na djelu gdje je evidentirano uginuće riba, a u prisustvu odgovornih lica tih privrednih društava”, navodi se u saopštenju.

Analiza uzoraka površinskih voda iz Lima, koju je radio CETI, pokazala je povećan sadržaj nitrita.

Iz Direktorata za ribarstvo su ranije agenciji MINA kazali da je sadržaj rastvorenog kiseonika bio značajno smanjen i da je to vjerovatno uzrok pomora ribe u rijeci Lim.

Najčitanije