fbpx
NaslovnicaCrna GoraNarodi najveća vrijednost dvije države

Narodi najveća vrijednost dvije države

Skadar, (MINA) – Narodi koji žive u Crnoj Gori i Albaniji najveća su vrijednost i jedna od najznačajnijih spona dvije države, ocijenili su premijeri Duško Marković i Edi Rama.

Marković je, na konferenciji za novinare nakon prve zajedničke sjednice dvije vlade u Skadru, kazao da Crna Gora i Albanija imaju duge tradicionalone i dobre odnose, i da nikad nijesu imale međusobne izazove i konflikte.

On je rekao da je danas potpisano više sporazuma i naglasio da njihovi sadržaji nijesu samo ciljevi nego konkretni koraci kako bi unaprijedili odnose i ekonomske i druge potencijale pretvorili za opšte dobro građana Albanije i Crne Gore.

Premijer je istakao da Crna Gora i Albanija dijele zajedničke evroatlantske vrijednosti u okviru NATO-a i zahvalio se Albaniji na podršci Crnoj Gori da ostvari taj nacionalni interes.

„Pripadamo i krugu evopskih vrijednosti. Crna Gora je predvodnica tog procesa. Pri samom smo kraju otvaranja pregovaračkih poglavlja i pripremamo se za fazu zatvaranja tih poglavlja“, naveo je on.

Marković je rekao da Albanija dobro napreduje u tom procesu i poručio da Crna Gora ostaje otvorena da sa svojim drustvenim, političkim i institucionalnim potencijalima pomogne Aalbaniji u pregovaračkom procesu.

Kako je dodao, Crna Gora nije zadovoljna što Albanija otvara pregovore u junu naredne godine.

„Sve smo uradili da Albanija te pregovore dobije u julu ove godine. Albanija, njeni rezultati i ukupan društveni potencijal su to zaslužili. Ali idemo naprijed i gledamo u budućnost. Vjerujemo da ćemo zajedno nadoknaditi tu godinu koja će biti godina pripreme za početak pregovora“, rekao je crnogorski premijer.

On je ocijenio da su najveća vrijednost Crne Gore i Albanije narodi koji žive u njima.

„Albanici u Crnoj Gori žive tako da vole svoju zemlju, učestvuju u njenoj izgradnji i jačaju sveukupan potencijal, da budu uz perspektivu evropske i evroatlantske Crne Gore“, rekao je Marković.

Najčitanije