fbpx
NaslovnicaCrna GoraNastojati da se dostignu najviši etički standardi

Nastojati da se dostignu najviši etički standardi

Podgorica, (MINA) – Medijska zajednica treba ujedinjeno da nastoji da dostigne najviše etičke standarde u izvještavanju, poručio je šef Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori Aivo Orav, dodajući da će napredak u slobodi izražavanje u velikoj mjeri uticati na proces pristupanja Crne Gore.

On je, na konferenciji “Principi medijske etike u medijima i javnosti”, koju su organizovali Građanska alijansa i Vijesti, kazao da je u Crnoj Gori samoregulacija i dalje slaba strana i da je potrebno uspostaviti djelotvornije mehanizme samoregulacije.

Ministar pravde Zoran Pažin kazao je da informacije ne mogu biti objektivne i tačne bez etičkog utemeljenja medija.

On je ponovio da je Vlada neće žaliti ni truda, ni sredstava da potpomogne uspostavljanje funkcionalnog samoreguatornog medijskog mehanizma, bez ambicije da se miješa u uređivačku politiku medija.

Izvršna direktorica Vijesti Marijana Kadić Bojanić kazala je da je etika u medijima temelj novinarstva i da moralno prosuđivanje, zajedno sa tačnošću, pravovremenošću i provjerenošću vijesti treba da ostane suština novinarstva.

Ona je rekla da bilo kakva bliskost između medija i vlasti ne donosi ništa dobro nijednoj zemlji.

“U demokratskim zemljama se to tumači kao mogućnost narušavanja pluralizma idemokratije, a u zemljama kao što je naša, gdje se u izvještajima još pominje korupcija, organizovani kriminal, dodatno je veći problem kada imamo bliskost vlasti i medija”, dodala je Kadić Bojanić.

Programski direktor Građanske alijanse Milan Radović kazao je da moramo biti otvoreni i priznati da je nastupila kriza novinarske profesije.

“Dio medija objaviće informacije koje im odgovaraju, dio informacija će prećutati ili ih neće objaviti. Svi treba da shvatimo da je dosadašnji način funkcionisanja donio nemjerljivu štetu, prije svega građaninu, koji više nikom ne vjeruje ili je to povjerenje veoma malo”, naveo je on.

Kako je dodao Radović, u javnosti se najčešće čuju povici prema medijima, što nije pravedno.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije