fbpx
NaslovnicaCrna GoraNATO donira radar Crnoj Gori

NATO donira radar Crnoj Gori

Podgorica, (MINA) – NATO će donirati Crnoj Gori 3D radarski sistem za nadzor vazdušnog prostora koji će biti instaliran na Bjelasici, saopšteno je iz Alijanse.

Ministarstvo odbrane uputilo je ranije NATO-u zahtjev za ustupanje radara, čija je vrijednost oko 20 miliona EUR.

“Možemo potvrditi dodjelu radarskog sistema crnogorskim vlastima. Ovaj važan korak predstavlja još jedan snažan napor da se osigura odbrana i zaštita vazdušnog prostora zemlje, zajedno sa vazdušnim policijskim snagama koje pružaju saveznički avioni iz Grčke i Italije”, kazao je Pobjedi zvaničnik Alijanse.

Tu informaciju najavio je nedavno na sjednici Odbora za bezbjednost načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Dragutin Dakić.

Iz Ministarstva odbrane to nijesu jasno potvrdili, već su kazali da su razgovori sa NATO u toku, navodeći da je nabavka radara za nadzor vazdušnog prostora Crne Gore jedan od nacionalnih prioriteta.

“Ministarstvo odbrane uputilo je zahtjev za ustupanje radara, koji će biti razmatran na NATO Komitetu za investicije. Nakon eventualnog prihvatanja, krenuće se u proces pripreme radara, njegovog transporta i instalacije na teritoriji Crne Gore“, rekli su iz Ministarstva.

Do stavljanja u operativnu upotrebu, kako su objasnili, proces će trajati od 18 do 24 mjeseca.

Prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, troškove transporta i instalacije snosiće crnogorska strana, a to bi moglo koštati državu oko četiri miliona EUR.

Dugoročnim planom odbrane planirana je nabavka 3D radara, a kao najpovoljnija lokacija za radarski položaj razmatra se lokalitet Zekova glava na planini Bjelasici.

“Na ovaj način, dostići će se puna operativna sposobnost za generisanje prepoznate slike o situaciji u vazdušnom prostoru Crne Gore”, navedeno je u dokumentu Ministarstva.

Najčitanije

amscg, stanje na putevima

Putevi uglavnom suvi

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori jutros se saobraća po uglavnom suvim putevima, saopštili...