fbpx
NaslovnicaCrna GoraNATO je stub odbrane slobode i demokratije

NATO je stub odbrane slobode i demokratije

Podgorica, (MINA) – NATO je, u vremenu kontinuiranih promjena, neophodan kao stub odbrane vrijednosti zemalja ujedinjenih oko ideja slobode i demokratije, kazao je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović na ministarskom forumu u Vašingtonu.

On je u okviru posjete Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) povodom obilježavanja 70. godišnjice od osnivanja NATO-a, učestvovao je na ministarskom forumu koji je organizovao Centar za evropsku političku analizu (CEPA).

Šef crnogorske diplomatije je ukazao na važnost adresiranja savremenih unutrašnjih i vanjskih izazova koji stoje pred Alijansom i naglasio da aktuelna dinamika odnosa u međunarodnoj zajednici potvrđuje da se saveznici suočavaju sa novim prijetnjama za bezbjednost i unutrašnju koheziju.

„Na toj liniji, istakao je da je potrebno dodatno osnaživanje odbrambenih kapaciteta, u cilju prilagođavanja savremenom bezbjednosnom okruženju“, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Darmanović je naglasio da je značajno dalje jačanja kapaciteta u pogledu obezbjeđivanja, u prvom redu, energetske i sajber sigurnosti.

„Kako bi pravovremeno i sveobuhvatno odgovorila na bezbjednosne izazove, potrebno je da Alijansa očuva transatlantski dijalog i solidarnost između saveznika“, istakao je Darmanović.

On je dodao da geopolitičke ambicije određenih aktera ukazuju na potrebu povećanog interesa Alijanse za Istočnu i Južnu Evropu.

„U vremenu kontinuiranih promjena, NATO je neophodan kao stub odbrane vrijednosti zemalja ujedinjenih oko ideja slobode i demokratije“, kazao je šef crnogorske diplomatije.

Kako je naglasio, Alijansa je tokom 70 godina postojanja očuvala jedinstvo i solidarnost, potvrdila posvećenost miru, bezbjednosti i promociji demokratskih vrijednosti, na čijim temeljima će saveznici nastaviti da djeluju i ubuduće.

Darmanović je kazao da NATO nije samo vojni već i savez vrijednosti, čijem očuvanju u regionu doprinosi i Crna Gora i istakao da je nezamjenjiv mehanizam u obezbjeđivanju sigurnosti na Zapadnom Balkanu.

On je učestvovao i na konferenciji pod nazivom „NATO Engages“, na kojoj su, između ostalih, govorili potpredsjednik SAD-a Majk Pens i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Darmanović je sinoć u Vašingtonu prisustvovao je i prijemu povodom 70 godina od osnivanja Sjevernoatlantskog saveza čiji je domaćin bio državni sekretar SAD Majk Pompeo.

Najčitanije

SNP

Kaluđerović: Bez odlaganja uvesti Amber Alert sistem

Podgorica, (MINA) - Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Slađana Kaluđerović pozvala je Vladu i...