fbpx
NaslovnicaCrna GoraNeće učestvovati na sjednicama Odbora za izbornu reformu

Neće učestvovati na sjednicama Odbora za izbornu reformu

Podgorica, (MINA) – Predstavnici Demokrata neće učestvovati na sjednicama Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva dok Demokratska partija socijalista (DPS) ne povuče sa dnevnog reda Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti i ne počne dijalog sa tri tradicionalne konfesije u Crnoj Gori.

To je danas poručio lider Demokrata Aleksa Bečić, navodeći da predlaže i odlagannje izbora sve dok se, kako je rekao, “ne stvore uslovi za fer, slobodne i poštene izbore”.

“Jer izbore možemo odložiti, ali nove podjele ne smijemo dozvoliti”, poručio je Bečić.

On je ocijenio da aktuelni Predlog zakona unosi razdor i podjele, da nije usaglašen sa onima na koje se dominantno odnosi, a to su tadicionalne crkve i vjerske zajednice u Crnoj Gori, i da nije prihvatljiv Demokratskoj Crnoj Gori.

“Mi čuvamo i hramove, i džamije i katedrale, i Kuran i Bibliju, i Božić, i Bajram, i Svetog Vasilija, i Svetog Leopolda, i vjernika, i ateistu, mi smatramo da je udar na jednog udar na sve, zato smo mi uvijek bili braća, zato jesmo braća i zato ćemo biti braća”, poručio je Bečić.

On je kazao da je aktuelna vlast svjesna da je međunaorodna zajednica istrajna da se dođe do poštenih izbora, da je opozicija završila svoj dio posla i predložila 16 zakonskih projekata i oko 200 rješenja, da nema odgovor na predložena rješenja i da ne zna kako da odbije Predlog zakona o Vladi.

Bećić je rekao da zato aktuelna vlast poseže ponovo za podjelama.

“Njihove izborne reforme nijesu izborni zakoni, već duboke izborne podjele na vjere i nacije, pa su tako na katolički Badnji dan, 24. decembra predložili da Skupština razmatra Zakon o slobodi vjeroispovijesti, kojeg nijesu podržale sve tri tradicionalne konfesije u Crnoj Gori”, rekao je Bečić.

On je kazao da vlast takvim porukama želi da čestita “građanima novogodišnje i božićne praznike, da praznike mira, bratske ljubavi i bratske sloge, pretvori u dane razdora, nesloge i podjela”.

“Zato je iluzorno očekivati da u takvoj atmosferi radimo na izbornim reformama i raspravljamo o izbornim zakonima”, poručio je Bečić.

On je rekao da će poslanici Demokrata Danilo Šaranović i Momo Koprivica učestvovati na današnjoj sjednici Odbora, kako bi zaokružili proces izbornih reformi od strane opozicije i predali kompletne zakonske projekte.

Najčitanije