fbpx
NaslovnicaCrna GoraNeophodna informaciono-obrazovna djelatnost za očuvanje životne sredine

Neophodna informaciono-obrazovna djelatnost za očuvanje životne sredine

Podgorica, (MINA) – Očuvanje životne sredine ne svodi se samo na promjene u zakonodavstvu i izgradnju odgovarajuće infrastrukture, već je neophodna informaciono-obrazovna i prosvjetiteljska djelatnost u društvu, ocijenila je ambasadorka Bugarske u Crnoj Gori, Meglena Plugčieva.

Plugčieva je govorila o iskustvima Bugarske na putu ka Evropskoj uniji, kada je u pitanju očuvanje životne sredine i ocijenila da se očuvanje životne sredine ne svodi samo na promjene u zakonodavstvu i izgradnju odgovarajuće infrastrukture.

»Neophodna je informaciono-obrazovna i prosvjetiteljska djelatnost u društvu, biznisu i na prvom mjestu među djecom i omladinom, od kojih treba i početi«, rekla je Plugčieva u intervjuu agenciji MINA.

Prema njenim riječima, mediji mogu da budu od velike koristi učestvujući u tom procesu.

»To mogu da vam kažem iz našeg iskustva i smijem da tvrdim da je danas, 12 godina nakon našeg članstva u EU, Bugarska čistija i naravno ljepša, a naše društvo – zrelije i posebno osjetljivo na sve što se odnosi na očuvanje prirode«, poručila je Plugčieva.

Ona je poručila da je u pogledu očuvanja životne sredine veoma važno da ovo »parče raja« koje Crna Gora ima bude zaštićeno i očuvano.

Ona je kazala da je princip današnje turističke industrije da će turizma će biti samo tamo gdje je očuvana priroda.

»Greške u tom smislu su pravljene u Evropi i dobro je da se zna koje su, kao i da se ne ponavljaju«, rekla je Plugčieva.

Prema njenim riječima, u periodu sve vidnijih klimatskih promjena, i u kontekstu Pariškog sporazuma o klimi, veoma je važno da se teži zelenoj bioekonomiji.

»Treba da težimo tome da stvaramo nove šume, da štedimo energiju, da čuvamo čistoću vode, da recikliramo što je moguće više otpada poput stakla, papira i metala«, navela je Plugčieva.

Kako je rekla, u Bugarskoj je ogroman napredak u tom smislu postignut izgradnjom stanica za prečišćavanje i depoa za komunalni otpad sredstvima iz evropskih fondova, onih koji su na raspolaganju prije i onih dostupnih poslije članstva.

»U slučaju sa plastičnim pakovanjima je impresivno, da i mi, kao i većina zemalja EU, vodimo sve osvješćeniju restriktivnu politiku ograničavanja upotrebe plastike za pakovanje, kese i drugo«, rekla je Plugčieva.

Ona je podsjetila da se plastika ne razgrađuje.

»Posljednja naučna istraživanja ukazuju na ozbiljno zagađenje okeana i mora, kao i to da kroz ribne resurse ona stiže u našu hranu«, zaključila je Plugčieva.

Tekst je napisan uz finansijsku podršku Evropske unije kroz realizaciju projekta “Dealing with ethics and fake news” pod oznakom IPA2018/397-252. Sadržaj je isključiva odgovornost Agencije MINA i ne mora nužno odražavati stavove EU. Tekst se može preuzimati uz obavezno navođenje izvora.

Najčitanije