fbpx
NaslovnicaCrna GoraNezainteresovanost zbog jakih monopola u partijskoj državi

Nezainteresovanost zbog jakih monopola u partijskoj državi

Podgorica, (MINA) – Nedostatak interesovanja za funkciju Vrhovnog državnog tužioca (VDT) posledica je svijesti da se zbog zbog jakih monopola u političkoj, biznis i kriminogenoj sferi i bez podrške države, sa te pozicije ništa ne može uraditi, smatra nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović.

On je ocijenio da je više faktora uticalo da na javni poziv za izbor VDT-a nije stigla nijedna prijava.

“Najznačajniji je svijest kod najvećeg broja ozbiljnih potencijalnih kandidata da se u ovakvoj partijskoj, klanovskoj državi, sa monopolima u političkoj, biznis i kriminogenoj sferi i bez iskrene podrške ostalih državnih institucija, ništa ne može uraditi sa pozicije VDT-a na smanjenju kriminala”, rekao je Damjanović agenciji MINA.

On je objasnio da misli na obračun sa organizovanim kriminalom i visokom korupcijom, i političkom korupcijom kao njenim najopasnijim vidom.

Damjanović je kazao i da politička nestabilnost, velike podjele i iskustva sa politizovanim izborima na odgovornim državnim funkcijama ne idu u prilog interesovanju ozbiljnih ljudi za odgovornu funkciju kakva je VDT.

On smatra da bi zbog toga svi trebalo da se zamisle jer još jedno v.d. stanje u tužilačkoj organizaciji neće doprinijeti ni vladavini prava ni jačanju institucija ni boljoj borbi protiv kriminala.

“Interesantna je, međutim činjenica da vlast ovog puta nije posegnula za neustavnim rješenjem, kojim je doživotno produžila mandat članovima Sudskog savjeta koji su potom neustavno častili trećim mandatom predsjednicu Vrhovnog suda”, kazao je Damjanović.

On je rekao da se razlog zašto se nije prepisalo to već viđeno neustavno rješenje, moguće nalazi u činjenici što aktuelni VDT za nešto manje od dvije godine stiče uslove za starosnu penziju.

“Pa ukoliko on bude izabran za vršioca dužnosti, a što ćemo brzo provjeriti, nece biti potrebe da se “talasa” i svako će na kraju biti ”zadovoljen”, naveo je Damjanović.

On je ocijenio i da treba imati u vidu i da naredne godine ističe mandat i Specijalnom drzavnom tužiocu (SDT).

Damjanović je kazao da činjenica da će ključnu riječ u izboru novog ili starog SDT- voditi delegitimisani vršilac dužnosti VDT-a, ne ide u prilog jačanju tužilačke organizacije, a još manje stvaranju uslova za radikalan obračun sa organizovanim kriminalom i sistemskom političkom korupcijom.

“To što je neko perfidno planirao da ovo vd stanje traje još najmanje dvije godine, ili čak i duže, a na putu je da to realizuje, govori o zarobljenosti institucija i o nikad jačem uticaju neformalih centara moći koji utiču na gotovo sve ključne političke i društvene procese u društvu”, zaključio je Damjanović.

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...