fbpx
NaslovnicaCrna GoraNije bilo pregovora o ustupanju teritorije Kosovu

Nije bilo pregovora o ustupanju teritorije Kosovu

Podgorica, (MINA) – Pregovori između crnogorskih i kosovskih zvaničnika o ustupanju teritorije Crne Gore nikada nijesu, niti će biti vođeni, rekao je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

On je, na pitanje poslanika Demokratskog fronta Miluna Zogovića da li je kao ministar vanjskih poslova učestvovao u pregovorima o ustupanju djelova teritorije Crne Gore Kosovu, odgovorio odrično.

„Nijesam učestvovao u nikakvim pregovorima koji ustupaju teritoriju Crne Gore nikome, jer takvih pregovora nikada nije bilo, niti može biti“, kazao je Darmanović.

On je rekao da je, nakon ratifikacije Sporazuma o razgraničenju, Komisija za granicu Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) pokrenula inicijativu za formiranje zajedničkog tijela koje će se baviti obilježavanjem granice na terenu.

Darmanović je objasnio da je obilježavanje granice moguće samo u okvirima Sporazuma.

On je istakao da Crna Gora ima veoma dobre odnose sa Kosovom, koji se temelje na principima povjerenja i na zajedničkoj EU perspektivi.

Darmanović je, na pitanje predstavnika koalicije Albanci odlučno Gencija Nimanbegua kako vrednuje regionalne odnose zemalja Zapadnog Balkana, u svjetlu odlaganja pregovora za pridruživanje Albanije i Sjeverna Makedonije i inicijative o malom Šengenu, odgovorio da ona mora biti vrednovana kroz prizmu doprinosa jačanju regionalne saradnje i lišena ambicije da postane zamjena za proces proširenja.

On je naveo da je regionalna saradnja jedan od temelja crnogorske spoljne politike.

Darmanović je kazao da inicijativi “mali Šengen” treba pristupiti racionalno, odnosno pažljivo sagledati njen eventualni doprinos i cilj, jer u domenu ekonomskih odnosa već postoje uspostavljeni oblici regionalne saradnje, koji na adekvatan način tretiraju ovo pitanje.

On ne smatra da je pitanje „malog Šengena“ usko povezano sa odsustvom odluke o otpočinjanju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, sa obzirom na to da su i ranije postojale i razmatrane slične inicijative.

Darmanović je poručio da alternative procesu evropskih integracija neće biti.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije