fbpx
NaslovnicaCrna GoraNikolić: Izjave i ponašanje Amfilohija dokaz da su protesti politički

Nikolić: Izjave i ponašanje Amfilohija dokaz da su protesti politički

Podgorica, (MINA) – Izjave i ponašanje mitropolita Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori, Amfilohija potvrđuju činjenicu da su crkveni protesti dominantno politički, nevješto kamuflirani u svešteničke odore, ocijenjeno je danas iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Portparol Miloš Nikolić je kazao da neprekidno nastojanje mitropolita Amfilohija da unese razdor u DPS sve više postaje tragikomično.

“Ovim uzaludnim pokušajima on pokazuje da je dio višegodišnje orkestrirane kampanje, koja sada ima novi, lažni povod, ali stari cilj – rušenje Crne Gore. Ta kampanja, kao i sve prethodne slične, završiće još jednim njihovim porazom”, poručio je Nikolić.

On je naglasio da se, u nedostatku ijednog argumenta u vezi sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti i uvjerenja, Amfilohije vraća retorici i porukama koje su inspirisale, podsticale i opravdavale tragične sukobe na prostorima bivše Jugoslavije 90-tih.

“Govoru koji je izazvao razaranje, nesreću i patnju za sve njene narode, posebno srpski koji su oni “štitili””, kazao je Nikolić.

On navodi da se Amfilohije, osvježenog pamćenja, nakon što je odgledao dokumentarni zapis o svom decenijskom sramnom govoru mržnje i huškanju na rat, opet besprizorno ostrvio na Crnu Goru i na sve koji u njoj žive.

“Uvredama i prijetnjama, podvalama i kletvama, pokušavao je da nipodaštava i vrijeđa neporečive i neizbrisive vrijednosti naše istorije i tradicije, negirajući neporečivo – autokefalnost Crnogorske pravoslavne crkve, nasilno ukinute poslije Prvog svjetskog rata”, rekao je Nikolić.

Kako je ocijenio, prizemni izrazi kojima se mitropolit SPC služio ispod su nivoa svake pristojne komunikacije i ne zaslužuju komentar.

“Takve izjave i ponašanje Mitropolita samo potvrđuju činjenicu da su crkveni protesti dominantno politički, nevješto kamuflirani u svešteničke odore, sa utopističkim ciljem i samoobmanom da mogu srušiti Crnu Goru, poništiti njenu državnost, opravdati tezu o njenoj “prolaznosti”, i prinijeti je na oltar Srbiji kao kompezaciju za Kosovo”, kazao je Nikolić.

On je poručio da šetaju, a da će država Crna Gora, njeni građani i izabrana vlast, umjeće, kao i mnogo puta do sada, da prepozna i spriječi svaki pokušaj narušavanja mira i stabilnosti.

“I da zaštiti ono što smo mukotrpno gradili nekoliko decenija, stvarajući državu slobodnih i jednakih građana, čija prava štite jake institucije”, poručio je Nikolić.

Najčitanije