fbpx
NaslovnicaCrna GoraNovi oglas za izbor članova Savjeta ASK-a

Novi oglas za izbor članova Savjeta ASK-a

Podgorica, (MINA) – Odbor za antikorupciju raspisaće sjutra novi javni poziv za izbor pet članova Savjeta Agencije za sprječavnje korupcije (ASK), pod istim uslovima kao i prvi koji je poništen.

Na prvi konkurs prijavilo se 12 kandidata ali je sve uslove ispunio samo načelnik Odsjeka za integritet i lobiranje u ASK-u Mladen Tomović.

Sporan je bio uslov prema Zakonu o državnim službenicima i namještenicima da kandidati moraju imati položen državni ispit, na kojem je Komisija za izbor članova Savjeta insistirala, a koji nije tražen tokom izbora prethodnog saziva.

Socijaldemokratska partija u međuvremenu je uputila Skupštini izmjene Zakona o državnim službenicima i namještenicima kojima predlažu da stručni ispit za rad u držvnim organima ne mora da ima lice koje se bira za člana Savjeta ASK.

Za poništenje konkursa i raspisivanje novog glasalo je šest poslanika Demokratske partije socijalista (DPS), dok je Obrad Stanišić bio uzdržan.

Predsjednik Odbora Predrag Bulatović i poslanik Demokratskog fronta (DF) Jovan Vučurović napustili su sjednici prije donošenja odluke.

Bulatović smatra da je trebalo u skraćenoj proceduri izmijeniti Zakon o sprječavanju korupcije i samo njime definisati uslove koji treba da ispune članovi Savjeta ASK-a.

U DF-u su, kako je rekao, smatrali da je novi Savjet ASK-a trebalo izabrati kao i prethodni, bez državnog ispita kao uslova.

Bulatović je kazao da DPS nije bio spreman za zakonske izmjene kako bi se to pitanje riješilo.

Stanišić je ocijenio da je novi saziv Savjeta ASK-a mogao biti izabran kao i prethodni, i da položen državni ispit ne treba da bude uslov jer članovi Savjeta ne zasnivaju radni odnos.

On smatra da Zakon o sprječavanju korupcije ima nedostataka i da se treba ići u cjelovite promjene, a ne parcijalne.

Poslanik DF Jovan Vučurović kazao je da taj politički savez pokazao dobru namjeru da se dođe do rješenja ali da nijesu dobili adekvatne odgoovrfe od vladajuće partije.

“Nema spremnosti unutar DPS da se riješi jedno među najvažnijim pitanjima za ovu državu”, naveo je Vučurović.

On je rekao da vladajuća partija hoće da iazbere Savjet ASK-a koji neće obraćati pažnju na korupciju, koji će dozvoljavati da vrh režima radi poslove koji nijesu zakoniti, da im se “gleda kroz prste”.

Zamjenik predsjednika Odbora i poslanik DPS, Željko Aprcović kazao je da je cilj vladajuće partije bio da opozicija da jednog kandidata za Komisiju, raspišu novi oglas, da daju još prostora zainteresovanima da se prijave i da Komisija donese kvalitetan predlog.

“Nažalost , to nije tako okončano. Opozicija nije imala želju i kapacitet da da svog predstavnika za rad u Komisiji za sprovođenje psotupka po javnom pozivu”, rekao je Aprcović.

Poslanica DPS-a i članica Komisije, Dalibora Pejović kazala je da je opozicija imala mogućnost da u ponovljenoj procedure sa svojim predtasavnikom isprati kompletnu propceduru od podnošenja kandidatura do predlaganja pet kandidata za članove Savjeta ASK-a i da joj je žao što se to nije desilo.

Ona je tražila da se u novi oglas za kandidaturu za članove Savjeta Ask-a navede da su pored opštih, potrebna i posebna tri uslova, kako ne bi bilo zamjerki da nijesu naveli šta se od kandidata traži.

Sastav Komisije za sprovođenje postupka izbora članova Savjeta ostaće isti, a Odbor će pozvati opozicione poslaniče klubove da kandiduju svog člana za Komisiju.

Aktuelnom Savjetu Agencije mandat ističe 26. juna.

Najčitanije