fbpx
NaslovnicaCrna GoraNovi uslovi za trudničko bolovanje

Novi uslovi za trudničko bolovanje

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori trudnice, da bi dobile pravo na bolovanje, moraju raditi kod istog poslodavca minimum dva mjeseca, predviđeno je Nacrtom novog zakona o zdravstvenom osiguranju.

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) Sead Čirgić rekao je Vikend novinama da će se time smanjiti mogućnost zloupotrebe ovog prava.

Predlog Fonda da uslov za korišćenje trudničkog bolovanja bude minimum dva mjeseca rada kod istog poslodavca, odnosno četiri mjeseca rada (sa prekidima u toku godine) prihvatilo je Ministarstvo zdravlja.

Te odredbe naći će se u Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama zakona o zdravstvenom osiguranju, koji će biti razmotren na javnoj raspravi zakazanoj za utorak, 26. marta.

Čirgić je objasnio da je riječ o predlogu čiji je cilj da spriječi brojne zloupotrebe trudničkog bolovanja, prilikom kojih su se u cilju ostvarivanja ovog prava osnivale “fiktivne” firme.

Kako je rekao, do sada je bilo zloupotreba kod trudničkog bolovanja, jer je bilo predviđeno da osigurano lice Fonda, prije ostvarivanja prava na bolovanje, mora biti u zdravstvenom osiguranju dva mjeseca uzastopno ili četiri mjeseca u toku godine.

“Sada je, izmjenom u tom dijelu, definisano da trudnica mora biti dva mjeseca kod istog poslodavca, ili četiri sa prekidima u toku godine. Na taj način će se uticati na smanjenje moguće zloupotrebe”, pojasnio je Čirgić.

On je kazao da dešavalo da trudnica zasnuje radni odnos i sjutra dan se prijavi na bolovanje, kao i da je plata trudnice veća nego izvršnom direktoru.

 

Najčitanije

skupština, Andrija Mandić, iseljenici, turska, državljanstvo, bedri gul muković

Pitanje državljanstva iseljenika pokrenuto u parlamentu

Podgorica, (MINA) - Pravna služba Skupšine radi na iznalaženju rješenja za ostvarivanje prava na...