fbpx
NaslovnicaCrna GoraNovi zakon bi rezultirao pogoršanjem nezavisnosti javnog servisa

Novi zakon bi rezultirao pogoršanjem nezavisnosti javnog servisa

Podgorica, (MINA) – Novi zakon o nacionalnom javnom emiteru rezultirao bi ozbiljnim pogoršanjem nezavisnosti javnog servisa, a sadašnji Zakon je bolje usklađen sa evropskim standardima, navodi se u preporuci Savjeta Evrope, saznaje Pobjeda.

Mišljenje Generalnog direktorata za ljudska prava i vladavinu prava Savjeta Evrope uradile su nezavisne ekspertkinje Eva Solomon i Tanja Kerševan-Smokvina.

“Novi zakon rezultirao bi ozbiljnim pogoršanjem nezavisnosti nacionalnog javnog emitera i može se reći da je pogrešno shvaćen, a sadašnji zakon je mnogo bolje usklađen sa evropskim standardima“, ocijenile su Solomon i Kerševan–Smokvina.

Analiza medijskog sektora iz prošle godine preporučila je manje izmjene postojećeg upravljačkog okvira nacionalnog javnog emitera.

Autorke analize su ocijenili da, iako su određene preporuke usvojene u Nacrtu Zakona, kao što je period odmora za političare, druge izmjene i dopune koje su dodate nijesu u skladu sa standardima Savjeta Evrope.

Prema njihovom mišljenju, neprihvatljiv je i dio koji se odnosi na ugovor sa Vladom.

Solomon i Kerševan Smokvina smatraju da ugovor sa Vladom ne bi trebalo da uključuje bilo kakve finansijske elemente ili detaljne programske obaveze.

Kako se navodi u preporuci Savjeta Evrope, finansiranje bi trebalo da bude odvojeno od bilo kakvih konkretnih ugovornih obaveza i o njemu treba izvještavati kroz godišnje račune.

“Zahtjev za detaljnim budžetom, posebno za period od tri godine, neprihvatljivo ograničava uredničku nezavisnost nacionalnog javnog emitera RTCG i predstavlja donekle ništavnu radnju, budući da je nemoguće tačno predvidjeti troškove, pogotovo programske troškove, za period od tri godine”, ocijenile su autorke mišljenja Savjeta Evrope.

One smatraju i da sporazum, odnosno ugovor ne bi trebalo da zahtijeva prethodnu saglasnost od Vlade.

“Takav zahtjev ide protiv svakog principa nezavisnosti u skladu sa zahtjevima standarda Savjeta Evrope. Vlada ne bi trebalo da ima apsolutno nikakvu ulogu u odobravanju programskog plana ili budžeta javnog medijskog servisa”, piše u dokumentu.

Kako su autorke navele, ovlašćenje Savjeta RTCG, koji sada ima ulogu Nadzornog odbora nacionalnog javnog emitera sa velikom opsegom programskih i upravljačkih ovlašćenja, značajno je smanjeno i izmijenjeno.

“Nadzor nad implementacijom obaveza vezanih za program, što uobičajeno predstavlja osnovnu aktivnost takvog tijela, prebačeno je na regulatorno tijelo za elektronske medije, a određeni broj drugih ovlašćenja prebačen je na novo tijelo, Upravljačko tijelo RTCG”, navodi se u mišljenju.

U mišljenju ekspertkinja Savjeta Evrope navodi se da saglasnost Vlade na nacrt Zakona o javnoj upravi u potpunosti potkopava nezavisnost regulatornog tijela, budući da daje Vladi direktno ovlašćenje da nominuje članove Savjeta regulatornog tijela.

“To je povreda evropskih standarda, Savjeta Evrope i Evropske komisije. Budući da regulatorno tijelo više neće biti nezavisno, ne bi trebalo da ima ikakvu odgovornost za nadzor nad programskim učinkom RTCG-a, niti bi trebalo da učestvuje u biranju kandidata za članove Savjeta javnog serisa”, zaključile su autorke mišljenja Savjeta Evrope.

Najčitanije

Đinović u četvrtfinalu EP u Beogradu

Podgorica, (MINA) - Crnogorski bokser Tomislav Đinović plasirao se u četvrtfinale seniorskog prvenstva Evrope...