fbpx
NaslovnicaCrna GoraNulta tolerancija prema zloupotrebi službenih ovlašćenja

Nulta tolerancija prema zloupotrebi službenih ovlašćenja

Podgorica, (MINA) – Crnogorske institucije moraju da iskoriste presude Evropskog suda kako bi unaprijedile nacionalne mehanizme zaštite ljudskih prava i afirmisale nultu toleranciju prema slučajevima zloupotrebe službenih ovlašćenja u sprovođenju zakona, saopštio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin.

Pažin je danas u Budvi, na otvaranju međunarodne konferencije na temu sprječavanja zlostavljanja u policijskoj službi, koju je organizovao Savjet Evrope uz podršku Evropske unije (EU), naveo da je to značajno za policijsku službu.

„Policijski službenici su na prvoj liniji zaštite osnovnih prava građana u svakoj državi, a njihovo zakonito postupanje je temelj pravne države“, rekao je Pažin.

Prema njegovim riječima, policijska služba mora odstraniti iz svojih redova svakog nesavjesnog službenika koji zloupotrebom ovlašćenja nanosi ogromnu štetu povjerenju građana u njihovo zakonito i pravično postupanje.

Pažin je naglasio da u otkrivanju i procesuiranju slučajeva zloupotrebe policijskih ovlašćenja ne smije biti mjesta lažnoj solidarnosti među službenicima, jer se zloupotrebom tih ovlašćenja ogromnoj većini savjesnih i odgovornih policijskih službenika, njihovoj službi i čitavom društvu čini nemjerljiva šteta.

„Crna Gora pridaje veliki značaj poštovanju Evropske konvencije što se ogleda i kroz stoprocentno izvršavanje svih presuda Evropskog suda“, kazao je Pažin.

On je rekao da je zadovoljan i zbog ocjene čelnika Savjeta Evrope da je Crna Gora primjer među članicama najstarije panevropske organizacije kada je riječ o izvršavanju presuda Evropskog suda.

Sve presude koje su donošene u odnosu na Crnu Goru su, dodao je Pažin, izvršene ili su u postupku izvršenja.

On je ukazao na niz aktivnosit koje su crnogorske državne institucije sprovele u pravcu sprečavanja zloupotreba službenih ovlašćenja u policijskoj službi i zatvorskom sistemu.

“Crna Gora se ne zadovoljava postignutim a njene institucije ne smiju štedjeti truda kako bi obezbijedile efikasniju zaštitu ljudskih prava i odgovorniji rad policijskih i zatvorskih službenika”, istakao je Pažin.

Pažin je rekao da je zahvalan Savjetu Evrope i Evropskoj uniji, kao i organizacijama civilnog društva, koji su analizama i preporukama pružile veliku podršku crnogorskim državnim institucijama u tom pogledu.

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...