fbpx
NaslovnicaCrna GoraO izgradnji poligona građani da se izjasne na referendumu

O izgradnji poligona građani da se izjasne na referendumu

Podgorica, (MINA) – O izgradnji vojnog poligona na Sinjajevini građani bi trebalo da se izjasne na referendumu, smatraju učesnici Građanske inicijative Sačuvajmo Sinjajevinu.

Oni su ocijenili da principi održivog razvoja i zaštita životne sredine ne bi smjeli da imaju alternativu u Crnoj Gori.

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore (VCG), Dragutin Dakić, kazao je da Vojska, da bi bila osposobljena, mora imati vježbovni poligon, kao i da prostor na Sinjajevini nema alternativu.

»Taj prostor prepoznat je kao jedini adekvatan u Crnoj Gori, pored ostalog i zato što je kompletno u državnom vlasništvu. Država mora imati osposobljenu Vojsku, a Vojska, da bi bila ospsobljena, mora imati vježbovni poligon«, kazao je Dakić u intervjuu agenciji MINA.

Učesnici Građanske inicijative „Sačuvajmo Sinjajevinu“ smatraju da takvi navodi Dakića izazivaju zabrinutost i ogorčenje, ali i kršenje ustavne definicije Crne Gore.

„Istina je da je država vlasnik prostora na Sinjajevini, ali je još veća istina da su građani vlasnici države, pa samim tim i Sinjajevine“, kaže se u saopštenju objavljenom na fejsbuk /Facebook/ stranici Sačuvajmo Sinjajevinu.

Učesnici Građanske inicijative su pozvali Ministarstvo odbrane, odnosno Vladu, da organizuju referendum i „da vidimo da li građani žele uništenu ili Sinjajevinu kakva je sada, čistu i netaknutu“.

Oni su kazali da Arhuska konvencija garantuje građanima odlučivanje o pitanjima żivotne sredine, a ovo je, kako ističu, upravo takva situacija.

Sinjajevina je, kako se navodi, netaknuta priroda, odlično tlo za razvoj turizma i poljoprivrede koji su strateški pravci ekonomskog razvoja Crne Gore.

„Priča o gradnji putne infrastrukture je samo još jedno obećanje koje vjerovatno neće biti ispunjeno. Davno ste nam obećali i puteve i struju, ali niste ništa uradili. Šta će nam putevi u uništeno i razoreno područje? Da vidimo kratere od bombi umjesto zelenih površina? Ne, mještani Sinjajevine to ne žele. A vjerovatno to nije atraktivno ni turistima“, dodaje se u saopštenju.

Učesnici Građanske inicijative „Sačuvajmo Sinjajevinu“ smatraju da je priča o gradnji poligona začuđujuća sa obzirom na to da, kako navode, ne postoji analiza uticaja na životnu sredinu, trovanje vode, uništavanje endemskih vrsta.

„Mi našu Vojsku poštujemo, finansiramo, pa ćemo platiti i te obuke van Crne Gore. Neće nam biti prvi put. Pozivamo Ministarstvo odbrane da ne pokušava da priču o Sinjajevini povuče na politički teren. Zdrava i očuvana Sinjajevina je iznad bilo koje partije i ideologije“, zaključuje se u reagovanju.

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...