Obavezno učestvovanje u odbrani država NATO saveznica

84

Podgorica, (MINA) – Lica u službi u Vojsci Crne Gore biće obavezna da učestvuju u odbrani država NATO saveznica, predviđeno je izmjenama Zakona o Vojsci, koji je danas usvojio parlament.

Prema zakonu, službenom licu u Vojsci prestaće služba ukoliko odbije učešće u NATO misiji u inostranstvu.

Zakonskim izmjenama propisuje se postojanje rezervnog sastava koji čine oficiri, podoficiri i vojnici.

Profesionalnom vojnom licu prestaje služba u Vojsci ako ne stupi na dužnost formacijskog mjesta na koje je postavljeno, odbije učešće u međunarodnim snagama u inostranstvu u koje je upućen u skladu sa zakonom kojim se uređuje upotreba jedinica Vojske u međunarodnim misijama i ukoliko ne završi obuku za samostalno vršenje dužnosti svog formacijskog mjesta.

Izmjenama zakona propisuje se da profesionalno vojno lice po ugovoru kome prestane služba u Vojsci bez svoje krivice ima pravo na otpremninu u visini od petnaestostrukog iznosa bruto zarade.

Predviđeno je i da civilno lice može nositi i upotrebljavati oružje i vojnu uniformu u uslovima ratnog ili vanrednog stanja, kao i za vrijeme obuke, vojne vježbe, pripravnosti ili kontrole borbene spremnosti, ako su obučeni za to.

Izmjenama se prvi put uvode počasni činovi, koji se mogu dodjeljivati građanima Crne Gore koji su bili oficiri VCG ili vojski ranijih država, zbog zasluga za razvoj odbrane.

Novim zakonom, u cilju poboljšanja operativnosti, preraspodijeljene su nadležnosti ministra odbrane i načelnika Generalštaba Vojske, kao i novi djelokrug poslova Generalštaba.

Osim Dana Vojske, koji se obilježava 7. oktobra, predviđeno je da svoj dan imaju Mornarica, vazduhoplovstvo i kopnena vojska.