fbpx
NaslovnicaCrna GoraObilježava se 40 godina od katastrofalnog zemljotresa

Obilježava se 40 godina od katastrofalnog zemljotresa


Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori danas će biti obilježeno 40 godina od katastrofalnog zemljotresa u kojem je poginula 101 osoba, dok je više od hiljadu povrijeđeno.

Zemljotres, koji se dogodio 15. aprila 1979. godine u sedam sati i 19 minuta, imao je jačinu od sedam stepeni Rihterove skale, odnosno devet stepeni Merkalijeve.

Potres tla trajao je deset sekundi i uglavnom se osjetio duž crnogorske i albanske obale, teško oštetivši stare gradove Kotor, Budvu, Herceg Novi, Bar i Ulcinj.

U zemljotresu je najviše stradalo crnogorsko primorje. Uništen je ogroman dio hotelskih kapaciteta, kao i veliki broj stambenih i privrednih objekata.

Stradala je i pruga Beograd-Bar i mnogi putevi u Crnoj Gori.

Posebno su stradali kulturno-istorijski spomenici koncentrisani u primorskom pojasu.

To je bila jedna od najvećih katastrofa te vrste u nekadašnjoj Jugoslaviji.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma organizovaće skup povodom godišnjice zemljotresa na kome će govoriti ministar Pavle Radulović, ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, predsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti Dragan Vukčević i v.d.generalne direktorice Direktorata za građevinarstvo u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Tatjana Vujošević.

Najčitanije