fbpx
NaslovnicaCrna GoraObilježiće sto godina od Božićnog ustanka

Obilježiće sto godina od Božićnog ustanka

Podgorica, (MINA) – Ministarstvo odbrane organizovaće 6. januara na Cetinju obilježavanje 100 godina Božićnog ustanka, saopšteno je iz tog Vladinog resora.

Kako se navodi, svečanost će biti organizovana na Spomeniku herojima Božićnog ustanka 1919. godine u Bajicama i Zetskom domu.

Na spomenik će u 11 sati biti položen vijenac u ime državnog vrha Crne Gore, a orkestar Vojske Crne Gore (VCG) intoniraće državnu himnu, nakon čega će na novosagrađenom gumnu pored spomenika biti izveden kratki resital.

“U podne će u Zetskom domu biti održana svečana akademija, kojoj će prisustvovati predstavnici državnog, političkog, kulturnog i naučnog života Crne Gore. Na svečanoj akademiji biće izveden dramski dio sa tematikom iz Ustanka, čiji je reditelj Željko Sošić, poznat po svojoj televizijskoj seriji Božićni ustanak”, kaže se u saopštenju.

Spomenik u Bajicama otkriven je prije deset godina, povodom 90-godišnjice ustanka.

“Spomenik će do obilježavanja 100 godina od ustanka dobiti novo ruho, sa tradicionalnim gumnom i prilaznim stepeništem”, dodaje se u saopštenju.

Božićni ustanak crnogorskog naroda podignut je pod vođstvom komandira Krsta Zrnova Popovića, 6. januara 1919. po novom, ili 24. decembra 1918. godine, po starom kalendaru.

Cilj ustanka bio je poništenje odluka Podgoričke skupštine, od 26. novembra 1918. godine o nelegalnom i nelegitimnom prisajedinjenju Crne Gore Srbiji.

“Cilj je bio da se Crna Gora oslobodi faktičke vojne okupacije srpske vojske, da se odbrani i afirmiše crnogorska državna nezavisnost i da kao punopravan i ravnopravan državno-pravni subjekt stupi u jugoslovensku konfederaciju”, kaže se u saopštenju.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije