fbpx
NaslovnicaCrna GoraOcijeniti ustavnost odredbe izazivanje panike i nereda

Ocijeniti ustavnost odredbe izazivanje panike i nereda

Podgorica, (MINA) – Akcija za ljudska prava (HRA) podnijela je Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti člana Krivičnog zakonika (KZCG) koji se odnosi na izazivanje panike i nereda i sankcioniše objavljivanje lažnih vijesti.

Iz te nevladine organizacije (NVO) kazali su da je uz inicijativu podnijet i predlog za donošenje privremene mjere obustavljanja izvršenja svih pojedinačnih akata ili radnji koji su preduzeti, kao i onih koji bi mogli da budu preduzeti na osnovu tog člana KZCG do donošenja konačne odluke Ustavnog suda.

To, kako su kazali iz HRA, podrazumijeva akte i radnje protiv tri novinara, Anđele Đikanović, Gojka Raičevića i Dražena Živkovića, koji su ovog mjeseca osumnjičeni da su izvršili to krivično djelo i zbog toga su bili uhapšeni.

HRA predložila je Ustavnom sudu da u najkraćem roku prihvati njihovu inicijativu, pokrene postupak ispitivanja ustavnosti člana KZCG koji se odnosi na izazivanje panike i nereda, proglasi ga neustavnim i tako zaštiti slobodu izražavanja.

U HRA smatraju da taj član KZCG nije u saglasnosti sa Ustavom iz nekoliko razloga.

“Taj član ograničava slobodu izražavanja u cilju zaštite reda i mira, što predstavlja osnov koji Ustav ne predviđa za ograničavanje te slobode”, navodi se u saopštenju.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije